Χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο τα αποθέματα της Γερμανίας φθάνουν για…δυόμιση μήνες

Χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο τα αποθέματα της Γερμανίας φθάνουν για…δυόμιση μήνες
07 January 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: View of pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline. Originally, the pipeline for natural gas from Russia was to go into operation at the end of 2019. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
O Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου, αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

“Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% … θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο … για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει,” δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένηαλλά παραμένει σταθερή.

Προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τμήματα του αγωγού αερίου Nord Stream 2 σε σύνδεση για έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Βαλτικής, ανέφερε σήμερα το περιοδικό Der Spiegel.

Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλοτριώσει το τμήμα του συστήματος του αγωγού που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος και να το αποκόψει από τον υπόλοιπο αγωγό, προσθέτει το Spiegel.