Χρήστος Μισαηλίδης (IWG): Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι το μέλλον​

Χρήστος Μισαηλίδης (IWG): Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι το μέλλον​
Η πανδημία επισπεύδει την ανάγκη στροφής σε ευέλικτους χώρους εργασίας - Τα οικονομικά οφέλη, η αυξημένη αποδοτικότητα και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Aρκετά µπροστά από την εποχή της, η International Workplace Group (IWG), νούµερο ένα πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας παγκοσµίως, προέβλεψε τις µεγάλες αλλαγές που θα συντελούνταν στον τρόπο που οι επιχειρήσεις θα οργάνωναν το εργασιακό τους περιβάλλον. Η τηλεργασία, το φαινόµενο των ψηφιακών νοµάδων, η δραστηριοποίηση σε µια παγκόσµια αγορά, αλλά και η ανάγκη οι µικρότερου µεγέθους εταιρείες να µπορούν να αποκτήσουν γραφεία δίχως να επιβαρύνονται µε τα λειτουργικά κόστη συντήρησης και ενοικίασης που συνεπάγεται µια τέτοια επένδυση, οδήγησαν στην αυξηµένη ζήτηση εκµίσθωσης ευέλικτων χώρων εργασίας.

Ταυτόχρονα, η πανδηµία ανέδειξε, µε τη σειρά της, τη σηµασία της τήρησης αποστάσεων µεταξύ των εργαζοµένων, κάτι το οποίο στην πράξη σηµαίνει είτε τη φυσική παρουσία στο γραφείο µικρότερου αριθµού εργαζοµένων είτε τη µετάβασή τους σε µεγαλύτερο κτίριο, µε υψηλότερα λειτουργικά κόστη. Ωστόσο, σε µια περίοδο που η πορεία της παγκόσµιας οικονοµίας είναι αβέβαιη και αποσταθεροποιείται διαρκώς από εξωγενείς παράγοντες, το σενάριο της επένδυσης σε µεγαλύτερους χώρους φαντάζει, µάλλον, ουτοπικό για τους επιχειρηµατίες.

Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι διαµορφωµένοι µε τέτοιον τρόπο, ώστε οι ενδιαφερόµενοι πελάτες και επιχειρήσεις να µπορούν να ενοικιάσουν τον χώρο που θέλουν, για όσο χρονικό διάστηµα χρειαστούν, χωρίς να επιβαρύνονται µε το αρχικό κόστος διαµόρφωσης που θα είχαν στην περίπτωση απευθείας ενοικίασης γραφειακού χώρου. Ειδικότερα, χώροι γραφείων, κοινόχρηστοι χώροι εργασίας, αίθουσες συνεδριάσεων, εικονικά γραφεία είναι µερικά από τα προϊόντα τα οποία προσφέρει η IWG, επιτρέποντας σε άτοµα και επιχειρήσεις να εργάζονται µε τον τρόπο που θέλουν.

«Όλοι οι χώροι µας διαθέτουν κορυφαία τεχνολογία και την απαραίτητη επίπλωση. Οι λύσεις που προσφέρουµε περιλαµβάνουν, εκτός από τη χρήση του χώρου, οτιδήποτε άλλο σχετίζεται µε αυτόν, όπως καθαρισµό, ηλεκτρικό ρεύµα, πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλών προδιαγραφών και υπηρεσίες υποδοχής. Επιπλέον, ελαχιστοποιείται το ρίσκο για τους πελάτες µας, µέσω της ευελιξίας που τους παρέχουµε στη χρήση των χώρων, τόσο όσον αφορά στη διάρκεια όσο και στο µέγεθος των γραφείων, που µπορούν να χρησιµοποιήσουν» τονίζει στο Fortune ο Χρήστος Μισαηλίδης, CEO της IWG, προσθέτοντας πως το εν λόγω µοντέλο στον χώρο εργασίας συνιστά επιλογή πολλών επιχειρήσεων παγκοσµίως, καθώς µετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η εργασία σε ευέλικτους χώρους αυξάνει κατά πολύ την παραγωγικότητά τους.

Βάζοντας στην εξίσωση τον παράγοντα COVID-19, αναγνωρίζει πως η πανδηµία έχει επιφέρει µια γενικότερη στροφή προς την ευελιξία στο κοµµάτι του real estate παγκοσµίως. Υπογραµµίζει πως οι επιχειρήσεις, για να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδοµένα, θα αναγκαστούν να δηµιουργήσουν ένα σύνολο ευέλικτων µορφών εργασίας, λόγω των συνθηκών που βιώνουµε την περίοδο αυτή, αλλά και λόγω του ότι ο τρόπος εργασίας είχε αρχίσει να διαφοροποιείται καιρό τώρα. Συνεπώς, η εργασία από το σπίτι αλλάζει µεν κατά πολύ την κουλτούρα στους παλιούς, παραδοσιακούς επαγγελµατικούς χώρους, αλλά παράλληλα ενισχύει τη λογική της ευελιξίας.

Η εκτίµηση του Χρήστου Μισαηλίδη είναι πως θα καταλήξουµε σε ένα µοντέλο που θα περιλαµβάνει ένα µείγµα παραδοσιακών γραφειακών χώρων, εργασία από το σπίτι και χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας, καθώς είναι βέβαιο πως δεν είναι δυνατόν το 100% των εργαζοµένων µιας εταιρείας να εργάζονται µόνο από το σπίτι. «Έχουµε παρατηρήσει πως λόγω της COVID-19 έχουν προκύψει νέες τάσεις και νέες ανάγκες, οι οποίες αλλάζουν πολύ το σκηνικό στον τρόπο και τον χώρο της εργασίας. Υπάρχουν πολλά παραδείγµατα εταιρειών που, ενώ έχουν τους δικούς τους γραφειακούς χώρους, σπεύδουν να συνεργαστούν µαζί µας, είτε για να καλύψουν επιπλέον χώρους που χρειάζονται, λόγω των περιορισµών στα τετραγωνικά ανά εργαζόµενο, είτε επίσης γιατί θέλουν να προσφέρουν έναν χώρο εργασίας πολύ κοντά στον χώρο κατοικίας του κάθε εργαζοµένου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απόφαση για αλλαγή κουλτούρας

Το ότι η IWG είναι ο leader του κλάδου δεν είναι τυχαίο γεγονός. Τα 30 χρόνια εµπειρίας, καθώς και η παρουσία σε 120 χώρες µε 3.500 επιχειρηµατικά κέντρα, την µετέτρεψαν σε ένα παγκόσµιο φαινόµενο. Στα χρόνια που µεσολάβησαν και ως απάντηση στη δυναµική της αγοράς και τη ζήτηση των πελατών, προστέθηκαν νέες επωνυµίες στην επιχείρηση µέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης, π.χ. Spaces, Νο 18, Signature, HQ.

Αναµφίβολα, η µεγαλύτερη δυσκολία στην περίπτωση της IWG ήταν να πεισθούν οι επιχειρήσεις να αλλάξουν την εργασιακή κουλτούρα τους, πραγµατοποιώντας τη µετάβαση σε ένα πιο µοντέρνο και αποδοτικό τρόπο λειτουργίας.

«Την εποχή που ο κόσµος χρειαζόταν περισσότερες επιλογές ευέλικτων χώρων εργασίας, εµείς είχαµε τη δυνατότητα να προσφέρουµε επαγγελµατικούς και σύγχρονους χώρους που παρείχαν στους ανθρώπους την επιλογή και την ευελιξία που αναζητούσαν. Ουσιαστικά, οι ίδιες οι επιχειρήσεις ώθησαν την IWG στο να προσφέρει επαγγελµατικούς χώρους εργασίας. Έγινε αντιληπτό επίσης πως αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στους πελάτες και στις κοινότητες που εξυπηρετούσε η εταιρεία».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η διοίκηση της IWG βελτίωσε το επιχειρηµατικό µοντέλο της, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία µιας παγκόσµιας πλατφόρµας γραφειακών χώρων που απελευθερώνει την παραγωγικότητα και δίνει τη δυνατότητα σε εκατοµµύρια άτοµα σε ολόκληρο τον κόσµο να εργάζονται πιο ευχάριστα. Παγκόσµιες έρευνες έχουν δείξει πως το 60% των εργαζοµένων, αν έπρεπε να επιλέξουν µία θέση εργασίας µεταξύ µίας εταιρείας που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας ή ενός µεγάλου brand, θα επέλεγαν το πρώτο.

«Πλέον µπορούµε να πούµε µε σιγουριά ότι αυτή η µοντέρνα εργασιακή κουλτούρα ήρθε για να µείνει. Μάλιστα, στη σηµερινή εποχή, σύµφωνα µε τις συνθήκες που λειτουργεί ο επιχειρηµατικός κόσµος, η ανάγκη για ευελιξία τόσο στην εργασία όσο και στους εργασιακούς χώρους είναι πιο έντονη από ποτέ, κάτι που δίνει επιπλέον ώθηση σε αυτή την αγορά» επισηµαίνει.

Το κόστος  και οι παροχές

H International Workplace Group, µέσω των επιχειρηµατικών κέντρων, δηµιουργεί οικονοµική και στρατηγική αξία για τις επιχειρήσεις κάθε µεγέθους, παρέχοντας σε εταιρείες τον χώρο εργασίας που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Αναφορικά µε το κόστος για την ενοικίαση κάποιου χώρου, αυτό είναι σχετικό µε το µέγεθος και τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.

Οι λύσεις που προσφέρει ξεκινούν από την επιλογή ενός προγράµµατος membership, ένα προϊόν το οποίο παρέχει στους πελάτες δυνατότητα πρόσβασης στα business lounges σε οποιοδήποτε επιχειρηµατικό κέντρο της IWG παγκοσµίως, µε κόστος από 70€/ άτοµο µηνιαίως.

Από κει και πέρα το κόστος διαµορφώνεται αναλόγα µε την εταιρεία, τη δραστηριότητα και τις ανάγκες της, καθώς έχει την εναλλακτική να επιλέξει µεταξύ open space και ιδιωτικού γραφείου. Σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα διαθέσιµα προϊόντα δεν υπάρχει αρχικό κόστος διαµόρφωσης του χώρου και περιλαµβάνονται οι υπηρεσίες facilities, cleaning και reception.

Όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µεγέθους και κλάδου, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο δίκτυο της IWG και να επωφεληθούν των εξειδικευµένων λύσεων που παρέχει. Όπως αναφέρει και ο κ. Μισαηλίδης, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας αποτελούν την ιδανική λύση τόσο για ελεύθερους επαγγελµατίες και startups εταιρείες που έχουν µικρότερες ανάγκες σε γραφειακούς χώρους όσο και για τις µεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να προσθέσουν ευελιξία στο real estate portfolio τους και να καλύψουν ανάγκες όπως: να επεκτείνουν τους γραφειακούς τους χώρους, να δηµιουργήσουν υποκαταστήµατα σε άλλες πόλεις πέραν των κεντρικών τους γραφείων και να οργανώσουν νέα projects σε βολικές τοποθεσίες. Συγκριτικά µε άλλες αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού, η Ελλάδα βρίσκεται ακόµα σε πρώιµο στάδιο ανάπτυξης και η δυναµική που καταγράφει είναι τεράστια.

«Λόγω της παρουσίας µας σε 120 χώρες, είµαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουµε το market place και τον αριθµό των επιχειρηµατικών κέντρων που θα πρέπει να λειτουργούµε σε κάθε χώρα. Στόχος µας παραµένει η ταχεία εξάπλωση σε όλες τις µικρότερες πόλεις της Ελλάδος, δηµιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο τουλάχιστον 60 επιχειρηµατικών κέντρων. Προκειµένου να επισπεύσουµε τη δηµιουργία του πανελλαδικού µας δικτύου, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχουµε παρουσία µε εννέα κέντρα, προσθέτουµε και στην Ελλάδα το franchising στη στρατηγική µας».

Καταλήγει λέγοντας πως το µοντέλο franchise δηµιουργεί ένα ολοκαίνουργιο είδος επενδυτικής ευκαιρίας στον συγκεκριµένο ταχέως αναπτυσσόµενο επιχειρηµατικό κλάδο και πως το να γίνει κάποιος συνεργάτης µπορεί να του προσφέρει µια υψηλή απόδοση χαµηλού κινδύνου, καθώς ο κόσµος κάνει στροφή προς έναν τρόπο εργασίας που ανταµείβει την ευελιξία.

By the numbers

120

χώρες δραστηριότητας για την IWG

3.500
επιχειρηµατικά κέντρα

30 χρόνια

εµπειρίας στον κλάδοτης εργασίας.

Οι κυρίαρχες τάσεις για το 2021 (ΕΡΕΥΝΑ IWG)

1. Αύξηση του αριθµού των εργαζοµένων που δουλεύουν από απόσταση.

2.Όλο και περισσότεροι millennials µπαίνουν στον στίβο εργασίας.

3. Στροφή στην παραγωγικότητα µέσω της αυξηµένης χρήσης τεχνολογίας.

4.Καλύτερα σχεδιασµένοι χώροι ευέλικτης εργασίας.

5.Εξέλιξη της εµπορικής ιδιοκτησίας.

6.Μεταφορές.

*Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.