Χριστουγεννιάτικα δένδρα «στολισμένα» με… δολάρια!

Χριστουγεννιάτικα δένδρα «στολισμένα»  με… δολάρια!

Όταν τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δένδρα κερδίζουν τα ψεύτικα και σε κέρδη, πέραν από τις εντυπώσεις.

Ψεύτικο ή αληθινό, είναι το σήμα-κατατεθέν των Χριστουγέννων. Στις ΗΠΑ, ψηφίζουν «δαγκωτό» τη δεύτερη επιλογή.

Και κάπως έτσι έχει στηθεί εκεί εδώ και χρόνια μία γιγαντιαία επιχείρηση γύρω από την αγορά του χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Πρώτη στην παραγωγή είναι η επαρχία «Ας» στη Βόρεια Καρολίνα, εφοδιάζοντας από μόνη της κάθε χρόνο την αμερικανική αγορά με πάνω από 2 εκατομμύρια αληθινά χριστουγεννιάτικα δένδρα. Όσο για τη συνολική αξία τους; Ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια!

Η προετοιμασία αρχίζει κάθε Μάρτιο, το κόψιμο περί τα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι την άγια ημέρα των Χριστουγέννων οι πωλήσεις εκτοξεύονται, απ’ άκρη σε άκρη των ΗΠΑ. Η ενασχόληση όμως με αυτού του είδους το εμπόριο δεν είναι εύκολη υπόθεση, παρατηρούν οι γνώστες.

Η καλλιέργεια δένδρων που προορίζονται αποκλειστικά για την διακόσμηση των σπιτιών μας τέτοια εποχή κάθε χρόνο είναι μία μακροπρόθεσμη επένδυση -απαιτούνται τουλάχιστον 7 χρόνια μέχρι να φθάσουν στο επιθυμητό ύψος. Ενώ βασική προϋπόθεση για μεγάλα κέρδη αποτελεί και η κατοχή εκτάσεων σε περιοχές με το κατάλληλο μικροκλίμα.

«Τα έσοδα δεν είναι άμεσα και το κόστος υψηλό» λέει η Τερέζα Μάιερ, που συνεχίζει την 30ετη οικογενειακή επιχείρηση καλλιέργειας δένδρων για τα Χριστούγεννα, στο Τζάκσον του Μισούρι. «Στη δεκαετία του ’80, όταν πρωτοξεκινήσαμε», παρατηρεί, «υπήρχαν πάνω από 100 φάρμες εγγεγραμμένες στη επαγγελματική μας ένωση στο Μισούρι». Σήμερα, στην περιοχή έχουν απομείνει μόλις 40.

Οι περισσότερες από αυτές έβαλαν λουκέτο όχι εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, αλλά κυρίως λόγω συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη και απουσίας κάποιου πρόθυμου κληρονόμου του να συνεχίσει να λειτουργεί την επιχείρησή του. Έτσι συχνά οι εκτάσεις χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια άλλων ειδών ή απλά βγαίνουν στο «σφυρί» για άλλες αξιοποιήσεις.

Το αποτέλεσμα για τους εναπομείναντες στο επάγγελμα είναι βέβαια να μεγαλώνουν τα μερίδια στην «πίτα» των κερδών, μιας και η ζήτηση για αληθινά χριστουγεννιάτικα δένδρα παραμένει σταθερά υψηλή στην αμερικανική αγορά αυτές τις ημέρες.

Χωρίς πάντως να εφησυχάζουν, οι περισσότεροι καλλιεργητές φροντίζουν πια να κεντρίζουν ακόμη πιο πολύ το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οργανώνοντας στις φάρμες διάφορες εκδηλώσεις: από μπάρμπεκιου, μέχρι εργαστήρια κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών.

Καιρού επιτρέποντος οργανώνουν και αγώνες με έλκηθρα, δίνοντας έτσι μία μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν πιο κοντά στη φύση, μετατρέποντας έτσι την αγορά του χριστουγεννιάτικου δένδρου σε μία ξεχωριστή εμπειρία. Σίγουρα διαφορετική από το να χαζεύει κανείς σε ένα κατάστημα με χριστουγεννιάτικα και να περιμένει στη συνέχεια στην ατελείωτη ουρά, μέχρι να φθάσει στο ταμείο…