Χτύπημα «τσιπ» από την Αβάνα

Χτύπημα «τσιπ» από την Αβάνα

Στροφή της Κούβας στον τουρισμό πολυτελείας.

Το πότε ακριβώς τραβήχτηκαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα να παίζουν γκολφ σε γήπεδο της Αβάνας, παραμένει μέχρι και σήμερα λίγο-πολύ μυστήριο. Ο Χοζέ Λορέντζο Φουέντες, πάλαι ποτέ προσωπικός χρονικογράφος του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, τις τοποθετεί στο 1962, λίγο μετά την πυραυλική κρίση και την αναταραχή στον Κόλπο των Χοίρων.

«Ο Κάστρο μου έλεγε ότι ο τίτλος στις ειδήσεις της επόμενης ημέρας θα ήταν: ‘Ο πρόεδρος Κάστρο προκαλεί τον πρόεδρο Κένετι σε μία φιλική παρτίδα γκολφ’», είχε εξιστορήσει ο ίδιος στην εφημερίδα Independent. Λίγο καιρό αφότου εκείνη η παρτίδα μεταξύ Φιντέλ-Τσε έληξε άδοξα για τον πρώτο, τα δύο γήπεδα γκολφ που υπήρχαν στην Αβάνα έκλεισαν, δίνοντας τη θέση τους σε μία σχολή καλών τεχνών και μία στρατιωτική ακαδημία.

Σήμερα, στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που ζει η νησιωτική χώρα-απομεινάρι του υπαρκτού σοσιαλισμού, η ηγεσία της Αβάνα κάνει μεταχρονολογημένα δεύτερες πια σκέψεις. Τουλάχιστον 16 τουριστικά σχέδια έχουν ήδη εγκριθεί, γράφει η αργεντίνικη εφημερίδα Clarín. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κατασκευαστικά έργα για νέες μαρίνες όπου θα δένουν υπερπολυτελή γιοτ, λουξ κατοικίες, χλιδάτα θέρετρα και -ναι- γήπεδα του γκολφ που θα προσεκλύσουν ξένους, δη πλούσιους τουρίστες.

Διαβάστε: Χρήμα που πετάει

Μέσα στο 2013, έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια τεσσάρων νέων πολυτελών ξενοδοχείων στα νησάκια Κάγιος, στο Βαραδέρο και στο Τρινιδάδ. Άλλα τρία ετοιμάζονται να ανοίξουν στην Αβάνα, ενώ θα ξαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο και το εμβληματικό ξενοδοχείο Κάπρι στη συνοικία Βεδάδο. Στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας, με φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή συνολικά 6.115 δωματίων ξενοδοχείων, 950 κατοικιών που θα διατεθούν προς ενοικίαση με την άδεια του κουβανικού κράτους, καθώς και 2.242 εστιατορίων, που θα ανήκουν σε ιδιώτες!

Όλα αυτά θα διατεθούν με το δελεαστικό «περιτύλιγμα» του θεματικού τουρισμού, που θα καλύπτει όλα τα γούστα: από τον «γκολφοτουρισμό» έως τον οικοτουρισμό. Ως πόλοι προσέκλυσης του ενδιαφέροντος, στη μάχη ρίχνονται και τα 9 κτίρια και τοποθεσίες στην Κούβα, που έχουν ανακηρυχθεί «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιτικής Κληρονομιάς» από την UNESCO.

Καθώς οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας παρακολουθούν με προσμονή τις εξελίξεις, στην Αβάνα οι φήμες οργιάζουν ότι «εγκέφαλος» πίσω από αυτό το «καπιταλιστικού» τύπου εγχείρημα είναι ο γιoς του Φιντέλ -και δεινός γκόλφερ- Αντόνιο Κάστρο!

«Πρόκειται για μέρος του σχεδίου προώθησης του ‘βίαιου καπιταλισμού’, όπως τον ονομάζει ο Κουβανός οικονομολόγος Όσκαρ Εσπινόζα Τσέπε», επισημαίνει η εφημερίδα Clarín. Απέχοντας από αυτού του είδους τις βαθυστόχαστες αναλύσεις, ο Αντόνιο προτίμησε να το σχολιάσει πιο απλά και λακωνικά, μέσα από το Twitter. «Ναι, είμαι γιος του Φιντέλ Κάστρο», έγραψε πρόσφατα, «και λοιπόν;».