«Χτυπήθηκε» σε δημοπρασία ιδιόχειρη, κοινή επιστολή των Βαν Γκογκ και Γκογκέν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι γραμμένη με μελάνι σε τετραγωνισμένο χαρτί και φέρει τις υπογραφές και των δυο καλλιτεχνών. Ο καλλιτέχνες εξιστορούσαν τις επισκέψεις τους σε οίκους ανοχής και μιλούν για ένα κοινό όραμα της μελλοντικής αναβίωσης της μοντέρνας τέχνης.

Στην επιστολή οι δύο ζωγράφοι μαρτυρούν τον αμοιβαίο θαυμασμό τους, εξιστορούν τις επισκέψεις τους σε οίκους ανοχής και μιλούν για ένα κοινό όραμα της μελλοντικής αναβίωσης της μοντέρνας τέχνης.

Είναι γραμμένη με μελάνι σε τετραγωνισμένο χαρτί και φέρει τις υπογραφές και των δυο καλλιτεχνών, απευθύνεται στον φίλο τους, επίσης ζωγράφο Εμίλ Μπερνάρ από την Αρλ, με ημερομηνία 1η/2α Νοεμβρίου 1888 και αναφέρει συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για μια «ένωση ζωγράφων».

Η επιστολή, οι εκτιμήσεις για την οποία κυμαίνονταν μεταξύ 180.000 και 250.000 ευρώ, βγήκε στο «σφυρί» στην έναρξη της εαρινής συνεδρίασης των πωλήσεων των Συλλογών Aristophil. Βαν Γκονγκ και Γκογκέν εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η τέχνη διανύει μια κομβική περίοδο προς μια «αναγέννηση».

«Εγώ που πιστεύω σίγουρα στη δυνατότητα μιας τεράστιας αναγέννησης της τέχνης, μου φαίνεται ότι εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε μόνο ως μεσάζοντες», γράφει ο Βαν Γκογκ (1853-1890).

«Μόνο μια επόμενη γενιά θα καταφέρει να ζήσει ειρηνικά», προβλέπει στην επιστολή προς τον επιστήθιο φίλο του Μπερνάρ. Στην επιστολή ο Βαν Γκονγκ περιγράφει τον Γκογκέν ως «παρθένο ον με ένστικτα άγριων ζώων. Στον Γκογκέν, το αίμα και το σεξ υπερισχύουν της φιλοδοξίας» γράφει μεταξύ άλλων.

«Κάναμε κάποιες επισκέψεις στα πορνεία και είναι πιθανό να καταλήγουμε συχνά να δουλεύουμε εκεί» προσθέτει ο Βαν Γκονγκ. Ο Βαν Γκογκ αφήνει την τελευταία σελίδα στον Πολ Γκογκέν (1848-1903), ο οποίος με τη σειρά του γράφει ότι συμμερίζεται την ιδέα του Ολλανδού φίλου του για την αναγέννηση της art nouveau.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γκογκέν έφτασε στην Αρλ, όπου ζούσε ο Βαν Γκογκ, στις 23 Οκτωβρίου 1888 και οι δύο πέρασαν αρκετούς θυελλώδεις μήνες ζωγραφίζοντας μαζί.   Ήταν κατά τη διάρκεια της μοιραίας επίσκεψης που ο Βαν Γκογκ έχασε το αυτί του, παρουσιάζοντάς το σε μια υπηρέτρια ενός πορνείου.

Το συμβάν αυτό τερμάτισε τη συχνά τεταμένη σχέση του με τον Γκογκέν.