Citi: Θετικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Citi: Θετικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα
epa05101349 (FILE) A file photo dated 09 July 2014 showing a view of Citigroup logo at the offices in New York, New York, USA. Citigroup is to release Q4 and full-year results on 15 January 2016. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πολυαναμενόμενη συμπερίληψη στο QE θα συμβάλλει πιθανώς στη συγκράτηση της αστάθειας και της μεταβλητότητας στα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει ο οίκος.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι τελικά επιλέξιμα για το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει στο σχόλιό της η Citi, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ τη δέσμευσή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία έχει χορηγήσει «απαλλαγή από τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας για τίτλους που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση για αγορές» στο πλαίσιο της νέας αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP).

Το PEPP θα έχει συνολικό αρχικό ύψος 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την κατανομή κεφαλαίου συμμετοχής στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, 1,73% για την Ελλάδα, που ισοδυναμεί με τις μέγιστες αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 13 δισ. ευρώ, αν και η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για ευελιξία στην κατανομή των αγορών σε όλες τις κατηγορίες ομολόγων.

Η Citigroup σχολιάζει ότι η Ελλάδα δεν ήταν επιλέξιμη μέχρι σήμερα λόγω της χαμηλότερης κατηγορίας επενδυτικής αξιολόγησης της. Η διακύμανση των ελληνικών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο σε σχέση με την Ιταλία κατά τις τελευταίες ημέρες της αναταραχής στην αγορά και η πολυαναμενόμενη συμπερίληψη στο QE θα συμβάλλει πιθανώς στη συγκράτηση της αστάθειας και της μεταβλητότητας της αγοράς.