CNBC: Γιατί η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει μια «πολύ χειρότερη» Ελλάδα

CNBC: Γιατί η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει μια «πολύ χειρότερη» Ελλάδα
epa06770514 A financial journalist checks the course of the 'spread' caused by tension in the markets due to political uncertainty, in Rome, Italy, 29 May 2018. The spread between Italy's 10-year BTP bond and the German Bund dropped back to 282 basis points on 29 May, with a yield of 3.1 percent. The spread had reached 320 points with a yield of 3.4 percent at one stage earlier. Italy's political situation has also started to make an impact on other EU bond markets, including Spain and Portugal. EPA/LUCIANO DEL CASTILLO

Οι εξελίξεις της Ρώμης και η αντίδραση των αγορών έχουν γεννήσει μια σειρά από επικίνδυνα σενάρια.

 

Για έναν νέο κύκλο ταραχής με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από το ελληνικό ζήτημα του 2015, κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει, η ελληνική κρίση που τρόμαξε τις αγορές μπορεί να αναβιώσει τα ίδια και χειρότερα συναισθήματα καθώς μια αποτυχία της Ιταλίας να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ενιαίο νόμισμα.

«Η οικονομία της Ιταλίας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, της οποίας η κρίση χρέους ταρακούνησε τα θεμέλια της ευρωζώνης», έγραψε ο Desmond Lachman, του American Enterprise Institute, σε πρόσφατο blog του.

«Το ενιαίο νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει στην τωρινή του μορφή εάν η Ιταλία αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό δίκτυο στέκεται στο τεράστιο χρέος της Ιταλίας, ενώ προβλέπει ότι είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα στις νέες εκλογές να κερδίσουν ακόμη περισσότερο έδαφος τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, εγείροντας περαιτέρω αμφιβολίες για την παρουσία της Ιταλίας στην ΕΕ και τη χρήση του ενιαίου νομίσματος.

Είναι γεγονός, συνεχίζει το CNBC, ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα και η εξελίξεις στην Ιταλία έχουν ανοίξει ένα νέο μέτωπο μεταξύ του Νότου και της Γερμανίας, το οποίο δεν βοηθά καθόλου την εκτόνωση της έντασης.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει κάνει καμία δημόσια αναφορά για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, και οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση του σχεδίου επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, θα κάνει απλώς τα πράγματα χειρότερα.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ιταλίας που μπορεί να τη φέρει στο όριο