CNN: Τα εμπόδια πριν το νέο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα

CNN: Τα εμπόδια πριν το νέο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα

Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα πριν να λάβει πραγματικά το πακέτο διάσωσης.

Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιμένουν από την κυβέρνηση της χώρας να προωθήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις μέσω του κοινοβουλίου. Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκαν οι πρώτες, και πρόκειται να εγκριθούν δύο ακόμη μεταρρυθμίσεις.

Από τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις αυτές περάσουν, η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις λεπτομέρειες της διάσωσης και ένα χρονοδιάγραμμα για τα ποσά που πρόκειται να εισπράξει.

Ο χρόνος κυλάει – η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να πληρώσει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ, προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σήμερα Τετάρτη, το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει δύο νέους νόμους. Θα πρέπει να υιοθετήσει τους κανονισμούς για τις τράπεζες που χρεοκοπούν και να κάνει τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες πιο αποδοτικές.

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος της αρχικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.

Η Ελλάδα απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις εδώ και μήνες, ελπίζοντας να πάρει μια καλύτερη συμφωνία από την Ευρώπη. Μετά από την αποτυχία αυτής της στρατηγικής, που έφερε τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης, η κυβέρνηση συνθηκολόγησε με τους πιστωτές και υπέγραψε ένα πρόγραμμα σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Αθήνα συμφώνησε επίσης να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας μέχρι και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα του ΦΠΑ και να εφαρμόσει περισσότερες περικοπές δαπανών.

Η πρώτη ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε εξέγερση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετά μέλη του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, να καταψηφίζουν τις διατάξεις. Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας ξέσπασαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Οι λεπτομέρειες του νέου πακέτου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν με τα δάνεια. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων – περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ – θα προέλθει από το ταμείο διάσωσης έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης.

Το χρέος της Ελλάδας έχει ήδη ανέλθει στα 312 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Έχει λάβει 53 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διμερών δανείων από μεμονωμένες χώρες της ευρωζώνης και 142 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο διάσωσης.

Όλες οι χώρες της ευρωζώνης συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο, ακόμη και εκείνες που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία, καθώς και εκείνες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως η Λετονία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πακέτο διάσωσης έπρεπε να εγκριθεί από διάφορα εθνικά κοινοβούλια και ο λόγος που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν μια σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι τους χρηματοδοτούν τα δάνεια στην Ελλάδα, επειδή το ταμείο διάσωσης χρησιμοποιεί τα χρήματά τους ως εγγύηση για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. Εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια, αυτοί είναι που θα χάσουν τα χρήματά τους.

Η συνεισφορά από κάθε χώρα γίνεται με βάση το μέγεθος του πληθυσμού και την οικονομική κατάσταση.

Ως μεγαλύτερη χώρα, η Γερμανία είναι η πιο εκτεθειμένη στην ελληνική κρίση. Η έκθεσή της μέχρι τώρα ανέρχεται στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ – που ισοδυναμεί με περίπου 700 ευρώ ανά πολίτη. Η Γαλλία ακολουθεί με 42 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ιταλία με 37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: CNN Money