Coca-Cola VS Pepsi: Ο ανταγωνισμός δεν λέει να κοπάσει

Coca-Cola VS Pepsi: Ο ανταγωνισμός δεν λέει να κοπάσει

Ο γνωστός ανταγωνισμός της cola είναι και πάλι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο γνωστός ανταγωνισμός της cola είναι και πάλι σε πλήρη εξέλιξη καθώς τα δύο κορυφαία ονόματα στον κλάδο παγκοσμίως μάχονται για έναν ολοένα και μειούμενο πληθυσμό που αγαπά τα αναψυκτικά.

Αν και η PepsiCo Inc. έχει διαφοροποιήσει τη δραστηριότητά της – κυρίως τα πατατάκια Frito-Lay τροφοδότησαν την ανάπτυξη της εταιρείας το περασμένο τρίμηνο – ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Coca-Cola Inc. έχει αναγκάσει την εταιρεία να δώσει έμφαση στην ισχυροποίηση του τμήματος αναψυκτικών.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι στην cola», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της PepsiCo, Hugh Johnston, σε συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου την περασμένη Πέμπτη. «Ο ανταγωνισμός έχει σαφώς εντείνει τη διαφήμιση στα αναψυκτικά cola και εμείς θα κάνουμε το ίδιο – και το κάνουμε ήδη».

Οι δύο μεγαλύτερες μάρκες αναψυκτικών, η Coke και η Pepsi, είναι εδώ και καιρό δύο μεγάλοι αντίπαλοι. Οι αμερικανικές εταιρείες επιζητούν την προσοχή των καταναλωτών με συνεχείς διαφημιστικές εκστρατείες. Μάλιστα, υπήρξαν φορές που οι διαφημίσεις περιελάμβαναν ως και δοκιμές γεύσης των δύο αναψυκτικών μεταξύ τους.

Τα τελευταία χρόνια, το πεδίο της μάχης μετατοπίστηκε. Καθώς οι Αμερικανοί άρχισαν να απομακρύνονται από τα αναψυκτικά με ανθρακικό, η Coca-Cola και η PepsiCo επέκτειναν το χαρτοφυλάκιο των ποτών τους, δίνοντας λιγότερη έμφαση στα βασικά εμπορικά σήματά τους. Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών έπεσε σε ιστορικό χαμηλό 31 ετών στις ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με την εμπορική έκδοση Beverage-Digest. Και η PepsiCo άρχισε να βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια διαφορετική κατηγορία προϊόντων: τα σνακ.

Παρόλα αυτά, οι γνωστές μάρκες cola παραμένουν ζωτικής σημασίας για τις δύο εταιρείες.

«Το κρίσιμο είναι ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo, Indra Nooyi. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Πρόκειται για μια μεγάλη, μια κερδοφόρα δραστηριότητα. Είναι ίδιου προφίλ με τα σνακ; Όχι, αλλά παράγει πολύ χρήμα στις ΗΠΑ».

Για την Coca-Cola, με έδρα την Ατλάντα, το εμπορικό σήμα Coke (το οποίο περιλαμβάνει την κλασική Coca-Cola, καθώς και τη Zero και τη Light) ενίσχυσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα για την Coca-Cola Light, η οποία είχε να επιτύχει αύξηση πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική από το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Την ίδια στιγμή, η PepsiCo είναι αποφασισμένη να αναπτυχθεί εκ νέου, ειδικά αφότου το τμήμα ποτών της Βόρειας Αμερικής φάνηκε να βάζει «φρένο» στα κέρδη που τροφοδοτούνται από τα σνακ και τις διεθνείς πωλήσεις.

«Εάν απαιτείται αύξηση της δαπάνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να καταλάβει ο καταναλωτής ότι η Pepsi εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή, παλλόμενη μάρκα, θα δαπανήσουμε αυτά τα χρήματα», δήλωσε η Nooyi. «Θα διορθώσουμε την κατάσταση. Τελεία».