Comrades: Η πλατφόρμα που θα βοηθά τους πολίτες να διαχειρίζονται κρίσεις

Comrades: Η πλατφόρμα που θα βοηθά τους πολίτες να διαχειρίζονται κρίσεις

Κύριος στόχος του έργου είναι να αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για γεγονότα κρίσεων.

Πάνω σε μια νέα καινοτόμα πλατφόρμα που έχει ως στόχο να βοηθά πολίτες σε στιγμές κρίσης και αποτελεί μέρος ευρωπαϊκού έργου, εργάζονται δύο νέοι, η Βασιλική Ζαλαβρά και ο Παντελής Κανελλόπουλος. Το έργο COMRADES ή αλλιώς Collective Platform for Community Resilience and Social Innovaon during Crises, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας τριετούς διάρκειας.

«Κύριος στόχος του έργου είναι να αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για γεγονότα κρίσεων (όπως σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες, κ.α) που μπορεί να πλήξουν μια κοινότητα και οι οποίες αναρτώνται από τους πολίτες στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα πληροφόρησης. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα δεν περιορίζεται στη συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών αυτών, αλλά και στην επαλήθευση της αυθεντικότητάς τους.

Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η κοινοτική ανθεκτικότητα και οι ίδιες πλέον οι κοινότητες μπορούν μέσω της σωστής και έγκυρης πληροφόρησης να εκτιμήσουν την κρίση, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να αυτο-οργανώσουν τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισής της», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Ζαλαβρά, διεθνολόγος και υπεύθυνη επικοινωνίας και υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Gov2u.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί ουσιαστικά έναν μηχανισμό που συμβάλλει στη διαχείριση κρίσεων σε έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, τυφώνες, κλπ), σεισμούς και φωτιές.

«Ένα πλημμυρικό φαινόμενο εμφανίζεται σε μια περιοχή και πολλοί κάτοικοι έχουν ανάγκη από βοήθεια για να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους από τις ομάδες διάσωσης. Ταυτόχρονα όμως προκύπτουν ανάγκες για βοήθεια σε υλικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, κουβέρτες, κλπ αλλά και από εθελοντές -κάτοικοι κοντινών περιοχών- που μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παντελής Κανελλόπουλος που είναι οικονομολόγος και επίσης υπεύθυνος επικοινωνίας και υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Gov2u.

Τώρα σε αυτή την περίπτωση η πλατφόρμα COMRADES, όπως εξηγεί, εντοπίζει το πλημμυρικό αυτό γεγονός μέσω των #hashtags που έχουν αναφερθεί στο Twitter, «φιλτράρει» εάν η πληροφορία που συνέλεξε είναι αληθής και αναπαριστά σε χάρτη το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα. «Οι χρήστες της πλατφόρμας COMRADES θα μπορούν άμεσα να ενημερωθούν πριν τα ΜΜΕ βγάλουν σχετική ανακοίνωση και θα αποφύγουν την πληγείσα περιοχή αν βρίσκονται σε κοντινό σημείο. Ταυτόχρονα όμως οι τοπικές κοινότητες μπορούν να αυτο-οργανωθούν και εθελοντικά να προσφέρουν τα υλικά αγαθά που αναφέραμε παραπάνω αλλά και να συνδράμουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στην περιοχή» σημειώνει ο Παντελής Κανελλόπουλος.

Και προσθέτει: «Φανταστείτε λοιπόν πως ορισμένοι κάτοικοι που βίωσαν την πλημμύρα κατάφεραν να “ποστάρουν” στο Twitter το γεγονός και έδρασαν κατά κάποιο τρόπο σαν δημοσιογράφοι, ανέφεραν δηλαδή την πλημμύρα σε ευρύτερο κοινό μέσω των social media».

Η πλατφόρμα COMRADES είναι ανοιχτού κώδικα, δηλαδή όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή και είναι εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από τις κοινότητες των πολιτών για τους ίδιους τους πολίτες.

«Τη δεδομένη στιγμή η πλατφόρμα COMRADES βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής της. Υπολογίζουμε περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου το demo της να έχει ολοκληρωθεί. Για την εξέλιξη του έργου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν εκτενώς αν επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας https://www.comrades-project.eu/», τονίζει η Βασιλική, ενώ ο Παντελής εξηγεί ότι «η χρήση της πλατφόρμας COMRADES γίνεται πολύ εύκολα από το μέσο χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή, αρκεί να έχει τις βασικές γνώσεις Αγγλικών. Ωστόσο, όταν θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό θα υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχάριους και μη».

Εκτός από τις βασικές της λειτουργίες, η πλατφόρμα θα είναι σε θέση να εντοπίζει και τα fake news, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι πληροφορίες που παρέχει στους πολίτες, ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές των κρίσεων, θα είναι έγκυρες και αξιόπιστες. «Η πλατφόρμα COMRADES περιλαμβάνει ένα εργαλείο το οποίο έχει τη δυνατότητα να “φιλτράρει” πόσο αξιόπιστη είναι η πληροφορία που έχει αναρτηθεί στα social media. Κατ’ επέκταση δηλαδή θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στον εντοπισμό τέτοιου είδους πληροφορίας», αναφέρει ο Παντελής Κανελλόπουλος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τη δράση Horizon 2020 Έρευνας και Καινοτομίας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2018 όπου και θα παραδοθεί η τελική έκδοση της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα θα προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες και χωρίς κανένα περιορισμό καθώς όλη η ανάπτυξή της έχει λάβει υποστήριξη από την ΕΕ.

«Το έργο COMRADES υλοποιείται από μια κοινοπραξία πέντε εταίρων, μη-κερδοσκοπικών οργανισμών και εμείς έχουμε αναλάβει τον ρόλο της προβολής, επικοινωνίας και διάδοσης του έργου και των αποτελεσμάτων του σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες της Ευρώπης για την ύπαρξη και τις δυνατότητες της πλατφόρμας COMRADES ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων», καταλήγει η Βασιλική Ζαλαβρά.