«Contrarian» η Bank of Japan. Συνεχίζεται το 20ετές πείραμα της νομισματικής χαλάρωσης

«Contrarian» η Bank of Japan. Συνεχίζεται το 20ετές πείραμα της νομισματικής χαλάρωσης
The national flag is seen on the roof of the Bank of Japan headquarters in Tokyo on September 22, 2022. - The Bank of Japan (BoJ) on September 22 will wind-up a two-day policy meeting and announce its decision later in the day. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) Photo: AFP
Η BoJ άφησε αμετάβλητο τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ιαπωνικών ομολόγων 

«Συνεπής» στην πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης είναι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan), αψηφώντας τις πιέσεις της αγοράς… Ειδικότερα, η BoJ άφησε αμετάβλητο τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ιαπωνικών ομολόγων (YCC), οδηγώντας το γεν σε πτώση και ωθώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα, ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της. 

Όπως δήλωσαν οι traders στο Τόκιο, η απόφαση της BoJ, η οποία ήρθε μετά από διήμερη συνεδρίαση, η προτελευταία υπό τον μακροβιότερο κυβερνήτη της, Haruhiko Kuroda, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον διάδοχό του και ίσως τον αναγκάσει να τερματίσει ένα νομισματικό πείραμα δύο δεκαετιών. 

Από την άλλη, την Τετάρτη, ο Kuroda επέμεινε ότι το πρόγραμμά του ήταν επιτυχές, λέγοντας ότι ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης είναι βιώσιμος.  Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω απόφαση ακολούθησε εβδομάδες αναταραχής στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αποδόσεις αυξήθηκαν. Σημειώνεται πως η BoJ χρειάστηκε το ισοδύναμο του 6% του ιαπωνικού ΑΕΠ τον περασμένο μήνα για διατηρήσει τις αποδόσεις εντός του εύρους του στόχου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, αν και οι αγορές συναλλάγματος έχουν αποφύγει την αναταραχή που έχει κυριεύσει τις συναλλαγές σε JGB, το γεν υποχώρησε περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση της BoJ. 

Ο Benjamin Shatil, αναλυτής νομισμάτων στην JPMorgan στο Τόκιο, είπε ότι ήταν δύσκολο να ερμηνευτεί η πτώση του γεν την Τετάρτη, με τις αγορές να υποθέτουν ότι η BoJ θα πρέπει τελικά να υποχωρήσει στις πιέσεις. «Κατά κάποιον τρόπο, η απόφαση να μην γίνουν αλλαγές σήμερα –ούτε στην πολιτική ούτε στο guidance – θέτει την BoJ σε ένα σκηνικό παρατεταμένης μάχης με την αγορά» δήλωσε ο Shatil. 

Επισημαίνεται πως ο ιαπωνικός Topix σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ η απόδοση των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων μειώθηκε 0,9%, στο 0,405%. Η BoJ δήλωσε ότι θα επεκτείνει επίσης τη διάρκεια των εργασιών παροχής κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μια κίνηση που στοχεύει στη σταθεροποίηση της καμπύλης αποδόσεων των JGB.  

Πληθωρισμός…

Η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης την Τετάρτη τις προοπτικές για τον πληθωρισμό για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, προβλέποντας ότι ο βασικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων, θα είναι 3% αντί του προηγουμένως προβλεπόμενου 2,9%.  

Τώρα αναμένει επίσης πληθωρισμό 1,8% το οικονομικό έτος 2024, αντί για 1,6%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,7% τον Νοέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και σχεδόν 41 χρόνια και πάνω από τον στόχο του 2% της BoJ για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Αν και ο πληθωρισμός είναι ακόμη ήπιος στην Ιαπωνία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι τιμές έχουν αυξηθεί, ωθώντας τους επενδυτές να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό του Kuroda ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδίαζε να αυξήσει τα επιτόκια. Η BoJ μείωσε επίσης τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας για τα επόμενα δύο οικονομικά έτη, επικαλούμενη επιβράδυνση σε άλλες οικονομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: