Covid-19: Ποιοι προειδοποιούν για δεύτερο κύμα λοιμώξεων ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 5 εκατ.

Covid-19: Ποιοι προειδοποιούν για δεύτερο κύμα λοιμώξεων ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 5 εκατ.
epa08397585 A man wearing a protective suit walks in central London, Britain, 02 May 2020. Britons are now in their sixth week of lockdown due to the Coronavirus pandemic. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πανδημία COVID-19 έχει ήδη ως αποτέλεσμα πέντε εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ βάσει άλλων μετρήσεων – του πρακτορείου Reuters – είναι ακόμη περισσότερα.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς οι χώρες βγαίνουν η μία μετά την άλλη από το lockdown, ενώ αξιωματούχοι της Ε.Ε. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η προοπτική ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων στην Ευρώπη δεν μόνο θεωρητική.

Αυτήν την εβδομάδα, σειρά έχει η Λατινική Αμερική, η οποία ξεπέρασε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ χθες καταγράφηκαν τα περισσότερα σε μία ημέρα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην κεντρική Κίνα – 106.000 σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα -1.179- που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους χίλιους.

Για μία ακόμη φορά χθες, οπότε καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, επισημαίνοντας ότι ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, που επλήγησαν περισσότερο, επιστρέφουν στη νέα κανονικότητα, ο ιός εξαπλώνεται σε πιο φτωχές χώρες με εύθραυστα υγειονομικά συστήματα υγείας.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημείωσε.