CV και résumé: Εσείς ξέρετε ποιες είναι οι διαφορές τους;

CV και résumé: Εσείς ξέρετε ποιες είναι οι διαφορές τους;
Tall and short stacks of paper

Τι απ' τα δύο χρειάζεστε όταν κάνετε μια αίτηση για δουλειά;

«Μμμ, τι είναι ένα βιογραφικό σημείωμα;» αυτό είναι ένα ερώτημα που βασανίζει συχνά όσους ψάχνουν δουλειά. Ρωτήστε 10 επαγγελματίες, και πιθανότατα μόνο ένας ή δύο να μπορέσουν να σας δώσουν μια σωστή απάντηση. Τα καλά νέα είναι πως αφού τελειώσετε με την ανάγνωση αυτού του άρθρου θα είστε ανάμεσα σε εκείνους τους λίγους ανθρώπους που όχι μόνο ξέρουν τι σημαίνει το ακρώνυμο CV, αλλά και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός CV και ενός résumé (βιογραφικό σημείωμα και περίληψης), και κατά πόσον ή όχι θα πρέπει να έχετε ένα.

Το βιογραφικό σημείωμα, που συχνά αναφέρεται σε συντομογραφία CV είναι ο πιο γνωστός τρόπος για να παρουσιάσει κανείς την επαγγελματική του εμπειρία. Ποια είναι, όμως, η διαφορά με το résumé και γιατί κάποιοι προτιμούν το ένα έναντι του άλλου;

Σε αντίθεση με το βιογραφικό σε μορφή περίληψης, το οποίο καταγράφει την επαγγελματική εμπειρία μαζί με μια σύντομη περίληψη των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης, το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο έγγραφο.

Το CV είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αναφορά του επαγγελματικού και εκπαιδευτικού σας background – συχνά αναφέρονται με λεπτομέρειες τα επιτεύγματα, τα βραβεία, οι τιμητικές διακρίσεις, οι δημοσιεύσεις και άλλα.
Ακόμα, η περίληψη είναι σπάνια πάνω από μια σελίδα, σε αντίθεση με το βιογραφικό σημείωμα το οποίο μπορεί να είναι δύο, έξι, ή δώδεκα σελίδες, ανάλογα με τις επαγγελματικές σας επιτυχίες.

Τι είναι ένα βιογραφικό σημείωμα;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα βιογραφικά σημειώματα είναι κυρίως δημοφιλή μεταξύ των ακαδημαϊκών, όπως μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών, αφού συχνά καταβάλουν πολλή προσπάθεια για να δημοσιεύσουν τις έρευνες τους και αρκετοί ενδιαφέρονται για τις δημοσιεύσεις αυτές.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί που χρειάζονται το CV. Το βιογραφικό σημείωμα θεωρείται ένα πολύ πιο έγκυρο έγγραφο ειδικά για όσους κάνουν αίτηση για εργασία στο εξωτερικό.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα βιογραφικό σημείωμα και μια περίληψης;

Η βασική διαφορά είναι στην έκταση.

Το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι ένα έγγραφο που πρέπει να προσαρμοστεί στις διαφορετικές θέσεις στις οποίες κάνει κάποιος αίτηση όπως γίνεται με το resume. Σύμφωνα με το Κέντρο Γραπτού Λόγου UNC, το βιογραφικό σημείωμα είναι μια «αρκετά λεπτομερή επισκόπηση των επιτευγμάτων της ζωής σας, ειδικά εκείνων που σχετίζονται περισσότερο με το χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας», εξ ου και η διακύμανση στην έκταση – το CV ενός φοιτητή στα πρώτα στάδια του θα είναι πολύ μικρότερο από το εκείνο ενός φοιτητή που ετοιμάζεται να κάνει το διδακτορικό του.

Το έγγραφο αλλάζει μόνο όταν τα επιτεύγματά σας αυξηθούν, όταν δημοσιεύσετε μια έρευνα ή λάβετε ένα βραβείο ως βοηθός – από την άλλη η περίληψη του βιογραφικού σας μπορεί και πρέπει να τροποποιηθεί πολλές φορές, όταν ψάχνετε για παράδειγμα για δουλειά όπου προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εταιρείες και σε όσα ψάχνουν.
Αλλά, πώς μπορώ να ξέρω πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το καθένα;

Ευτυχώς, εάν βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα να θυμάστε ότι σχεδόν σε κάθε αγγελία εργασίας αναφέρεται ποιο απ’ τα δύο χρειάζεστε.

Αν συνεχίζετε να βρίσκεστε σε σύγχυση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να ρωτήσετε αν χρειάζονται ένα résumé η CV. Σε αρκετές χώρες να θυμάστε πως συχνά προτιμούν τα résumé αφού οι recruiters δεν δαπανούν περισσότερα από έξι δευτερόλεπτα για να δουν τους υποψήφιους.

Τι γίνεται αν δεν έχει CV

Μην αγχώνεστε. Συγκεντρώστε όλες τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες βάσει του résumé σας. Μπορεί να μη το χρειαστείτε, αλλά πάντα είναι καλό να υπάρχει.