CVC: Οι νέοι ιδιοκτήτες της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν επενδύσει πάνω από 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το 2017

CVC: Οι νέοι ιδιοκτήτες της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν επενδύσει πάνω από 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το 2017

H Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει χέρια και περνάει από τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην εταιρία επενδύσεων CVC Capital Partners (CVC). Η υπογραφή της σχετικής δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η Εθνική Ασφαλιστική έχει μερίδιο αγοράς 16% (για το έτος 2020), 676 εργαζόμενους, 13 διοικητικά υποκαταστήματα, 1.648 ασφαλιστικούς πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας σε 132 γραφεία παραγωγής εταιρικού δικτύου σε όλη τη χώρα και 1.299 ανεξάρτητους πράκτορες και μεσίτες, πάνω από 1.000.000 πελάτες.

Η CVC Capital Partners (“CVC”) είναι μια εταιρεία επενδύσεων με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1981. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλ. εργαζομένους. Τα CVC Funds, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από 750 εκατ. ευρώ στη χώρα από το 2017.

Oι κινήσεις της CVC στην ελληνική αγορά

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων CVC Capital Partners, που διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία πάνω από 100 δισ. δολ. παγκοσμίως, αναδεικνύεται σε ισχυρό παίκτη έχοντας ενισχύσει σημαντικά τα συμφέροντά της στην τοπική αγορά.

Η είσοδος, κατά κάποιον τρόπο, έγινε με την εξαγορά του Metropolitan το 2017 και ακολούθησαν το 2018 και το 2019 δύο ακόμη deals στον κλάδο Υγείας, για το Ιασώ General και το Υγεία αντίστοιχα.

Στις αρχές τους 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία η CVC Capital μέσω της θυγατρικής της CVC Capital VII απέκτησε τις μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus σε Κροατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα. Ειδικότερα στη χώρα μας εξαγόρασε τη θέση της D-Marin στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουβιών Κέρκυρας.

Εν μέσω lockdown, η CVC έκανε μια ακόμη κίνηση στην επενδυτική σκακιέρα απoκτώντας μειοψηφική συμμετοχή στην πλατφόσμα Skroutz επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες της εταιρείας αλλά και της τοπικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία.

Τον Δεκέμβριο ήρθε σε συμφωνία με τη MIG για την εξαγορά της Vivartia σε μια συμφωνία αξίας 600 εκατ. ευρώ.