Δ. Σταμάτης: Η κυβέρνηση μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας

Δ. Σταμάτης: Η κυβέρνηση μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας

«Ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - Εκλογή προέδρου ακόμη και με την τρίτη ψηφοφορία, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας.

 

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει μέχρι και την προβλεπόμενη τρίτη ψηφοφορία, δήλωσε η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στη σφοδρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη δήλωσή του ότι ο βίος της κυβέρνησης φτάνει στο τέλος της είπε: «Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στο θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα. Εμείς θα εξαντλήσουμε και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ στο κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη».

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Για το μόνο που δεν μιλήσατε ήταν το νομοσχέδιο. Αναλώσατε περισσότερο από το ένα τρίτο της ομιλίας σας κάνοντας μας μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης. Εγώ το θεωρώ αυτό θετικό από μέρους σας. Και ακόμη πιο θετική χαρακτηρίζω την προσήλωσή σας στη μεταπολιτευτική τάξη δικαίου που υπήρχε στη χώρα. Είναι εντυπωσιακά βήματα κύριε Τσίπρα αυτά».

Ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για εσκεμμένες ανακρίβειες και υποκριτική συμπεριφορά, και ειδικά για τους ένστολους τόνισε πως σήμερα επιχειρεί να τους εξαπατήσει αν και θα χρειάζονταν τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις για να αναγνωστούν οι δηλώσεις σε βάρος τους, στο παρελθόν, από εξέχοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και να διαπιστωθεί ποια ήταν πιο επιθετική από την άλλη. Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε ότι το προνοιακό ταμείο τους παραμένει με τη ρήτρα βιωσιμότητας και αν την αρνείται σήμερα αυτήν τη ρήτρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα.

Ως προς την κριτική στην τροπολογία για τα ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η κυβέρνηση τόλμησε να ανατρέψει μια κατάσταση που όλοι έλεγαν ότι ήταν νοσηρή. Τόλμησε να ορίσει ποιος είναι ο πελάτης και ποιος τον εξυπηρετεί, ποιος συναλλάσσεται και μέχρι ποιο ποσό συναλλάσσεται, διότι μέχρι σήμερα αθροιζόταν μεγάλη δύναμη οικονομική χωρίς να ασκείται έλεγχος (σ.σ. αναφέρθηκε στη διάταξη για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημίσεων από τα ΜΜΕ). «Φύγατε γιατί, παρά τις φωνές σας εναντίον της διαπλοκής, καμία φορά και η αποχώρηση εξυπηρετεί περισσότερο από την παραμονή», είπε ο κ. Σταμάτης για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Για την αναφορά του κ. Τσίπρα στην επιτροπή για το πόθεν έσχες, ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει μια επιτροπή η οποία θα αντέχει στο χρόνο. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά μπαίνουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ένας τραπεζίτης για να βοηθήσει το έργο αυτής της επιτροπής, διότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα ο έλεγχος ήταν η αδυναμία να πάρουν τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της κάνει δώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Δώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας κάνουν εκείνοι που δέχονται να συναθροιστούν οι ψήφοι τους με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μαζέψουν 120 ψήφους για να κάνουν δημοψήφισμα. Αυτοί δίνουν αξία. Αυτοί ανεβάζουν τις μετοχές».

Τέλος, στην κριτική του κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός δεν βρίσκει μια ημέρα, δεν βρίσκει μισή ώρα για να απαντήσει σε ερώτηση που του απευθύνει αρχηγός κόμματος, ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός θέλει συνομιλητή ο οποίος θα έχει το ίδιο πρόσωπο μέσα και έξω από την αίθουσα αυτή» και πρόσθεσε πως «ο Σαμαράς δέχεται βίαιες προσωπικές επιθέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρή επίθεση των διαφημιστικών στην κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν βγαίνουν τα νούμερα» για τον πρόεδρο της δημοκρατίας