Δανειακή σύμβαση ύψους 45 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ υπέγραψε η ΔΕΗ

Δανειακή σύμβαση ύψους 45 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ υπέγραψε η ΔΕΗ

Το δάνειο αποτελεί τη δεύτερη δόση χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 85 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δανειακή σύμβαση ύψους 45 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα βαίνει προς ολοκλήρωση η συμφωνία της ΔΕΗ με πέντε ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους -σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης- 1,3 δισ. συν 175 εκατ. ευρώ και επιπλέον γραμμή χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων για το 2019 εφόσον χρειαστεί. Η συμφωνία ήδη εγκρίθηκε από την Εθνική Τράπεζα και αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση και των υπολοίπων.

«Το τοπίο στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία θα αλλάξει και τα δίκτυα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής.

Οι αλλαγές συνίστανται στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας, θέματα που συζητήθηκαν και στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου διεφάνη συμφωνία για προσδιορισμό των εν λόγω στόχων στο 32%. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη από την χώρα μας του στόχου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πάρα πολύ υψηλός και χρειάζονται παρεμβάσεις στο σύνολο της οικονομίας δηλαδή μεταφορές, κτίρια, βιομηχανία, κλπ.

Οι ανανεώσιμες πηγές, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τα δίκτυα θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια όπως τα προηγούμενα ήταν οι γραμμές μεταφοράς, οι θερμικοί σταθμοί και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Πρόσθεσε δε ότι τα δίκτυα θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου των καταναλωτών. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και τη μετατροπή των δικτύων σε έξυπνα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ομίλου το οποίο θα περιγράφει και τις προκλήσεις για τη ΔΕΗ οι οποίες όπως είπε αν δεν αντιμετωπιστούν “σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχουμε. Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αντίθετα ότι πρέπει να αναληφθεί δράση προκειμένου να μη συμβεί”.

Τη δέσμευση της ΕΤΕπ για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας επανέλαβε από την πλευρά του ο Peter Jacobs, επικεφαλής της ομάδας της Τράπεζας για την Ελλάδα.

Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν και ο πρόεδρος του Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας Νίκος Χατζηαργυρίου. Το δάνειο ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί τη δεύτερη δόση χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 85 εκατ. για τα δίκτυα. Θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την υλοποίηση διασυνδέσεων νησιών την ενίσχυση υποσταθμών με υπόγεια καλώδια, καθώς και υπό προϋποθέσεις για το project των έξυπνων μετρητών.