Deal πολλών δισεκατομμυρίων: SoftBank και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Deal πολλών δισεκατομμυρίων: SoftBank και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις δυνάμεις τους
AppleMark

Θα δημιουργήσουν ένα κοινό fund για να επενδύσουν πάνω από 100 δισ. δολάρια στην τεχνολογία.

Η Σαουδική Αραβία και η ιαπωνική SoftBank ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα επενδυτικό όχημα (private equity funds) για τη στήριξη τεχνολογικών ιδεών, το οποίο θα έχει δύναμη πυρός 100 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για ακόμα μια κίνηση στο ευρύτερο πλάνο της Σαουδικής Αραβίας να «απεξαρτηθεί» από την αγορά του πετρελαίου, μετά τη δραματική μείωση των τιμών του, τους προηγούμενους μήνες.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της SoftBank, Masayoshi Son (φωτογραφία), ξεκίνησε τη startup του με μόλις 50.000 δολάρια και τη μετέτρεψε σε ένα παγκόσμιο όμιλο – πρωταγωνιστή στις τηλεπικοινωνίες και τις επενδύσεις στην τεχνολογία, αξίας 68 δισ. δολαρίων. Πλέον σχεδιάζει να επεκταθεί σε νέους τομείς.  Η SoftBank από τη μεριά της έχει μερίδιο στον κινεζικό γίγαντα της Alibaba. Μάλιστα τον Ιούνιο αγόρασε για 32 δισ. Δολάρια τη βρετανική ARM και ενίσχυσε την παρουσία της στο κομμάτι της κατασκευής micro – chip και του internet of things.

Στο συγκεκριμένο σχήμα ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη δυναμική του fund.

O πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, ηγείται της οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας του και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να επεκτείνει το PIF, το «κρατικό» fund για να χρηματοδοτήσει project ανάπτυξης, αυξάνοντας τα διαθέσιμα κεφάλαια από 160 δισ. σε 2 τρισ. δολάρια. Μάλιστα το fund αποφάσισε τον Ιούνιο να αφήσει τις επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και να κατευθύνει τους πόρους του προς την τεχνολογία ανακοινώνοντας την αγορά μεριδίου στην Uber για 3,5 δισ. δολάρια. Η επένδυση στην Uber δεν ήτα τυχαία, καθώς είναι πολύ δημοφιλής για τη μεταφορά των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, που απαγορεύεται να οδηγούν, ενώ δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας για τους πολίτες της χώρας που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Ακόμα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της οικονομίας, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να βάλει στο Χρηματιστήριο τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, την Saudi Aramco.

Διαβάστε αναλυτικά:

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου, η Saudi Aramco, δήλωσε ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το 2018