ΔΕΗ: Κέρδη 267,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023

ΔΕΗ: Κέρδη 267,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023
Το λογότυπο της ΔΕΗ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία - Η πρώτη σημαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ

Αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το εννεάμηνο 2023, λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε €936,8 εκατ., αυξημένα κατά €292,6 εκατ. (45,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ειδικότερα για το γ΄ τρίμηνο του 2023, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε €347,1 εκατ. έναντι €215 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη €391,2 εκατ. έναντι ζημιών €151,1 εκατ. το εννεάμηνο 2022, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το κέρδος ύψους €141,6 εκατ. από την πώληση των πρώην λιγνιτικών περιοχών στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο καταγράφηκε στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2023.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €267,5 εκατ. το εννεάμηνο 2023, έναντι ζημιών €169,8 εκατ. το εννεάμηνο 2022.

Στάσσης (CEO): Οι επιδόσεις μας για το εννεάμηνο 2023 ήταν ισχυρές παρά τις προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Οι επιδόσεις μας για το εννεάμηνο 2023 ήταν ισχυρές παρά τις προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, με γεωπολιτικές εντάσεις σε συνέχεια της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας Covid-19, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Καταφέραμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας σε στρατηγικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα δίκτυα, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση του καθαρού δανεισμού προς EBITDA εντός των στόχων μας, την ρευστότητα σε υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεχίσαμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας με την παροχή ανταγωνιστικών τιμολογίων. Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,2 δισ. περίπου.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, διαθέτουμε πλέον 670 MW ισχύος στην Ελλάδα και κατασκευάζουμε επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW.

Παράλληλα, επεκτείνουμε την παρουσία μας σε χώρες της περιοχής μας – σύμφωνα με το Επιχειρηματικό μας Σχέδιο – όπως είναι η Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη χώρα.

Πρόκειται για μία συναλλαγή η οποία αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΗ προκειμένου να γίνει η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος, επιταχύνει τη μετάβαση της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό επίπεδο, με βάση τον πυλώνα της πελατοκεντρικότητας της στρατηγικής μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό της ΔΕΗ και θα παρουσιάσουμε την επικαροποιημένη στρατηγική μας, καθώς και το όραμά μας για τη νέα ΔΕΗ σε Capital Markets Day στα τέλη Ιανουαρίου, στο Λονδίνο».