Δέκα ελληνικά κρασιά για το γιορτινό σας τραπέζι

Δέκα ελληνικά κρασιά για το γιορτινό σας τραπέζι

Ψάξαμε και σας προτείνουμε δέκα επιλογές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Κάθε καλό γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κρασί που να αναδεικνύει τις γεύσεις του. Τo FortuneGreece και η Kava Kyriakos σας προτείνουν δέκα ελληνικά κρασιά που θα συνδυάσετε με τα γιορτινά σας εδέσματα:

Ερυθρά

Παπαργυρίου La Rois Des Montagnes.

Ένα από τα κορυφαία syrah του ελληνικού αμπελώνα σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Συνοδέψτε το με ψητό γουρουνόπουλο, αρνάκι, πικάντικη γεμιστή γαλοπούλα και ώριμα τυριά.

Βογιατζή, Τσαπουρνάκος.

Tο ελληνικό Cabernet Frank. Στο στόµα είναι µαλακό στην αρχή µε καλά δοµηµένες και ισορροπηµένες τανίνες, στρογγυλό και πλούσιο, µε µεγάλη αρωµατική διάρκεια. Συνοδέψτε το με κυνήγι, μαγειρευτό με κόκκινη σάλτσα ή ψητό.

Μίγα, Παλαιός Άμπελος Syrah-Merlot.

Βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα. Πυκνή μύτη με αρώματα μαυροκόκκινων φρούτων, πιπεράτο, σε φόντο καπνού και ξύλου. Στόμα πληθωρικό, στιβαρές τανίνες, αρμονική οξύτητα και επίγευση με αρώματα βαρελιού. Συνοδέψτε το με λιπαρά κρέατα, ψητά ή μαγειρεμένα με πικάντικες σάλτσες

Κυρ Γιάννη, Καλή Ρίζα.

Ένα πληθωρικό ξινόμαυρο Αμυνταίου με ζωηρό και πιπεράτο χαρακτήρα και με ώριμες αλλά ήπιες τανίνες. Συνοδέψτε το με γουρουνόπουλο και κόκκινα κρέατα.

Λευκά

Βογιατζή, Λαυκοτσινιάς, Malvasia Aromatica, Ασύρτικο.

Λαµπερό κίτρινο χρώµα με πρασινωπές ανταύγειες. Έντονο άρωµα µε χαρακτήρα που παραπέµπουν σε άνθη εσπεριδοειδών, ανανά και νότες µελιού. Συνοδέψτε το με ριζότο και ζυμαρικά.

Παπαργυρίου, Μοσχούδι Ασύρτικο.

Ένα κρασί που ξεχωρίζει για το πλούσιο άρωμα του, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, αλλά και την πολύ ωραία επίγευση. Συνοδεύει λευκά κρέατα, ψάρι και όστρακα.

Κίκονες, Chardonnay.

Ένα πλούσιο «λιπαρό» κρασί με αρώματα και γεύση από λευκόσαρκα φρούτα, βανίλια και φρυγανισμένο ψωμί. Συνοδέψτε το με χοιρινό μαγειρευτό με δαμάσκηνα και λιπαρά ψάρια.

Σιμεωνίδη, Sauvignon Blanc.

Στη μύτη και στο στόμα ισορροπημένα αρώματα λεμονιού, ροδάκινου και μπανάνας με μακρά επίγευση. Συνοδέψτε το με λεμονάτα μαγειρεμένα κρέατα, ζυμαρικά και σαλάτες.

Ροζέ

Κτήμα Θεόπετρα, Syrah-Λημιώνας.

Στόμα μαλακό και στρογγυλό χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη οξύτητα, έντονη γεύση φρέσκων φρούτων και μακρά επίγευση. Συνοδέψτε το με χοιρινό ψητό, μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, γλυκά σοκολάτας και φρούτα.

Επιδόρπιο

Παπαργυρίου, Όψιμος Τρύγος.

Ένα γλυκό, αρωματικό κρασί που προέρχεται αποκλειστικά από υπερώριμα σταφύλια της ποικιλίας «Μοσχάτο Ρίου», καλλιεργημένης σε υψόμετρο 800μ. Πίνεται στους 8-10 °C ως επιδόρπιο ή μαζί με φρούτα ή τυριά.