Δέκα νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία – Αναβολή στον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Δέκα νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία – Αναβολή στον κυβερνητικό ανασχηματισμό
epa07094875 A man using a digger pulls a car out of water after heavy rain falls, flash floods and violent storm that hit Aude department overnight in Villegailhenc, France, 15 October 2018. According to a recent media report at least thirteen people died. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Τεράστιες οι ζημιές από την ισχυρή βροχώπτωση σε περιοχές στα νότια της χώρας όπου η στάθμη του νερού έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1891.

 

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στη νότια Γαλλία όπου κατά τόπους η στάθμη του νερού έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1891, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τουλάχιστον 10 θανάτους και πέντε σοβαρούς τραυματισμούς.

Σε διάστημα πέντε ωρών «από 160 έως 180 χιλιοστόμετρα νερού έπεσαν στο διαμέρισμα της Καρκασόν», σύμφωνα με τον νομάρχη της Οντ Αλέν Τιριόν. Όμως η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί και προβλέπονται πλημμύρες μέσα στις ερχόμενες ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία Vigicrues.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σήμερα στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ πριν από δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία η κυβέρνηση να τεθεί στη διάθεση των πληγέντων και θα μεταβεί ο ίδιος επιτόπου «μόλις αυτό καταστεί δυνατό», διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του. Στενός συνεργάτης του Μακρόν που μίλησε στο Reuters δεν ήταν σε θέση να πει αν ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Περίπου χίλιοι κάτοικοι της κοινότητας Πεζένς, στον Οντ, εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί για προληπτικούς λόγους λόγω του κινδύνου υπερχείλισης ενός φράγματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Η εκκένωση των υπόλοιπων κατοίκων αυτής της κοινότητας των περίπου 1.500 κατοίκων, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Καρκασόν, ανεστάλη, πρόσθεσε. Σε αυτή την περιοχή της Καρκασόν, οι αγροί έχουν πλημμυρίσει πλήρως, πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν καταστεί αδιάβατοι καθώς δέντρα έχουν πέσει στο οδόστρωμα. Χείμαρροι λάσπης κυλούν επίσης σε δρόμους, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Ο απολογισμός «είναι πιθανό να αποδειχθεί βαρύτερος», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πριν από την ανακοίνωση του νεότερου απολογισμού με τους 10 νεκρούς. Ο Φιλίπ αναμένεται στην περιοχή το απόγευμα μαζί με τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί.

Ο κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, που ίσχυε από σήμερα το πρωί για την κεντρική κοιλάδα του Οντ, επεκτάθηκε σε τρία ακόμη τμήματα, ανέφερε το μεσημέρι η Vigicrues. «Οι πλημμύρες στην Τρεμπ προσεγγίζουν αλλά δεν έχουν φθάσει τις πλημμύρες του 1891», σημειώνει η Vigicrues στο ενημερωτικό δελτίο της. Η στάθμη των υδάτων έφθασε τα 7,68 μέτρα γύρω στις 08:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Το 1891, είχε φθάσει έως τα 7,95 μέτρα στις 25 Οκτωβρίου. Στον Ερό (νότια), ισχυρές βροχές που έπλητταν το μεσημέρι το δυτικό τμήμα του διαμερίσματος, αναμένεται να μετακινηθούν ανατολικά το απόγευμα και το βράδυ. Προκαλούν ισχυρές πλημμύρες.

Η καταιγίδα Λέσλι έπληξε την Κυριακή τη γειτονική Ισπανία με λιγότερη από την προβλεπόμενη ένταση. Η πόλη Θαμόρα (δυτικά) κατέγραψε ανέμους 100 χλμ. την ώρα και πτώσεις δέντρων προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης επηρεάζοντας περίπου 400 ανθρώπους.