Δέκα συν ένας λόγοι για τους οποίους δε χάνετε λίπος απ’ τη κοιλιά

Δέκα συν ένας λόγοι για τους οποίους δε χάνετε λίπος απ’ τη κοιλιά

Όσο κι αν γυμνάζεστε αν δε κοιμάστε καλά δε θα χάσετε βάρος. Δείτε τις υπόλοιπες αιτίες.

Το λίπος στην κοιλιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για άνδρες και γυναίκες. Αρκετά άτομα ενώ είναι αδύνατα, έχουν παραπάνω λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κι για να λέμε την αλήθεια, όλοι ονειρευόμαστε μια επίπεδη κοιλιά με καλοσχηματισμένους κοιλιακούς.

Το κοιλιακό λίπος ή σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το λίπος του σώματος που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, εγγυμονεί πολλούς κινδύνους όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η άνοια, η καρδιαγγειακή νόσος, οι ορμονικές ανισορροπίες και ο διαβήτης τύπου 2.

Εάν η διατροφή και η άσκηση δεν σας έχουν βοηθήσει να χάσετε το λίπος αυτό, ίσως ευθύνονται άλλοι λόγοι όπως οι ορμόνες σας, η ηλικία σας και άλλοι γενετικοί παράγοντες.

Ας δούμε 11 λόγους για τους οποίους δε χάνετε το λίπος αυτό:

Μεγαλώνετε

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, αλλάζει ο μεταβολισμός του κάτι το οποίο σημαίνει πως αλλάζει η ευκολία με την οποία παίρνει και χάνει βάρος.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν μια μείωση του μεταβολικού ρυθμού αλλά και του αριθμού των θερμίδων που το σώμα χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά .

Επιλέγετε λάθος προπόνηση

Το καθημερινό τρέξιμο ή spin κάνει καλό στη λειτουργία της καρδιάς, αλλά αυτό το είδος γυμναστικής από μόνο του δε θα σας βοηθήσει να χάσετε το λίπος. Ο λόγος είναι απλός: θα πρέπει να γίνεται συνδυαστικά με βάρη ή καρδιαγγειακή άσκηση. Αυτό γιατί οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αυξάνουν τη μυϊκή μάζα θέτοντας το σώμα σας σε λειτουργία για να ξεκινήσει να χάνει βάρος.

Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές

Το λίπος στη κοιλιά συνδέεται με φλεγμονές, οπότε το να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα θα μειώσει την ικανότητά σας να χάσετε το λίπος της κοιλιάς. Βγάλτε από τη διατροφή σας το λευκό ψωμί , τα κράκερ και τα τσιπς , καθώς και εξευγενισμένα σάκχαρα που υπάρχουν στα ποτά και τα γλυκά, αφού αυξάνουν τη φλεγμονή. Αντ’ αυτού προτιμήστε τα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τρώτε τα λάθος λιπαρά

Το σώμα δεν αντιδρά σε όλα τα λιπαρά με τον ίδιο τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει πως η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συνδέεται άμεσα με το σπλαχνικό λίπος. Από την άλλη πλευρά , τα μονοακόρεστα λιπαρά ( όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο ) και συγκεκριμένοι τύποι των πολυακόρεστων λιπαρών (κυρίως ω- 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια, ηλιόσπορους και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός) έχουν αντι- φλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα, και αν καταναλώνονται στις σωστές μερίδες μπορούν να ωφελήσουν το σώμα σας.

Η άσκηση σας δεν είναι αρκετά έντονη

Ας είμαστε ειλικρινείς, δε μπορείτε να χάσετε λίπος αν δεν «ιδρώσετε». Ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης έχει περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που ακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλής έντασης. Στόχος είναι να χάσετε θερμίδες και μόνο με έντονη γυμναστική θα το καταφέρετε.

Λάθος ασκήσεις

Επειδή θέλετε να χάσετε λίπος στη κοιλιά δε σημαίνει πως πρέπει να κάνετε αποκλειστικά ασκήσεις για αυτή τη περιοχή. Δηλαδή, οι ασκήσεις κοιλιακών δε θα βοηθήσουν σε πρώτο στάδιο – αντίθετα οι ασκήσεις που ενεργοποιούν όλους τους μύες σας θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Είστε αγχωμένοι

Προθεσμίες, λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν, παιδιά και άλλες υποχρεώσεις σας γεμίζουν με ευθύνες και… άγχος. Και το άγχος δεν είναι σύμμαχος για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Όχι μόνο γιατί όσοι είναι στρεσαρισμένοι έχουν τη τάση να τρώνε παχυντικά φαγητά για να νιώσουν καλύτερα, αλλά εξαιτίας της κορτιζόλης – της ορμόνης που εκκρίνει το σώμα μας όταν βρισκόμαστε υπό πίεση και αυξάνει το επίπεδο λίπος στο σώμα.

Δεν κοιμάστε καλά

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που κοιμούνται λίγο, ειδικά όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες είναι 30% πιο πιθανό να πάρουν μέχρι 13 κιλά συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται επτά ώρες.

Έχετε σωματότυπο «μήλο»

Οι άνθρωποι που είναι σε αυτή τη κατηγορία έχουν στρογγυλεμένο κορμό, ενώ το λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιά και στο στομάχι. Αυτή η γενετική προδιάθεση έχει ως αποτέλεσμα να έιναι αρκετά δύσκολο να χαθεί το λίπος από τη περιοχή του στομαχιού.

Ορμονικά θέματα

Αν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι υψηλά – κάτι που μπορεί να συμβεί στις γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθηκές ( PCOS ) – μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να χάσετε κιλά.

Δεν έχετε κίνητρο

Όπως έχουμε πει για να χάσετε λίπος πρέπει να δουλέψετε σκληρά, αν δεν έχετε κίνητρο για να το κάνετε τότε δε θα υπάρξει η αλλαγή που θέλετε στο σώμα σας.