Deloitte: Δημιουργώντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία

Deloitte: Δημιουργώντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία
Η Deloitte στοχεύει σε ένα βιώσιμο πλανήτη λαμβάνοντας και υποστηρίζοντας υπεύθυνες κλιματικές αποφάσεις.

Σε μια εποχή που η βιώσιμη ανάπτυξη αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πρόκληση για τις οικονομίες και τις κοινωνίες, όλοι, οργανισμοί και επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι οφείλουν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Θετικό αποτύπωμα στην πράξη

Στην Deloitte, σκοπός μας είναι να δημιουργούμε θετικό αποτύπωμα προσφέροντας συνεχώς προστιθέμενη αξία στους ανθρώπους μας, στους πελάτες μας, αλλά και στις κοινωνίες στις οποίες λειτουργούμε και αναπτυσσόμαστε. Πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη μας να «δείχνουμε τον δρόμο» και να αναλαμβάνουμε δράση προς την αντιμετώπιση των πιο δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Το WorldImpact είναι η σειρά πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας μέσα από τις οποίες εστιάζουμε στο να δημιουργούμε έμπρακτα θετικό αποτύπωμα, να κάνουμε τη διαφορά στην πράξη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των σημαντικότερων προκλήσεων της ανθρωπότητας και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Στήριξη των τοπικών κοινωνιών

Εστιάζουμε στη δημιουργία αξίας κάθε μέρα και διοργανώνουμε δράσεις μαζί με τους ανθρώπους μας για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες όλον τον χρόνο. Στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε με την Axion Hellas για την ενίσχυση και υποστήριξη ακριτικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό εκπoνήσαμε αφιλοκερδώς μία ολοκληρωμένη μελέτη και ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, το «Αστυπάλαια 4.0» με στόχο να αναδειχθεί το νησί σε «πρότυπο» για τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει στο μόνιμο πληθυσμό του υψηλό βιοτικό επίπεδο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες, αλλά και για νέους μόνιμους κατοίκους. Ακόμα, έχουμε αναλάβει να υποστηρίξουμε, αφιλοκερδώς, τον Δήμο Χάλκης στο εγχείρημα αναβίωσης του οικισμού «Χωριό», με στόχο την αύξηση του πληθυσμού του. Επίσης, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις των ανθρώπων μας την περασμένη χρονιά αφιερώσαμε αφιλοκερδώς περισσότερες από 1.400 ώρες σε δράσεις για την υποστήριξη τοπικών κοινωνιών.

Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση

Μέσω του προγράμματος WorldClass προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση για ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στόχος μας στην Deloitte είναι να διευκολύνουμε 100 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να λάβουν την εκπαίδευση που επιθυμούν και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες έως το 2030. Από το 2017, έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε ήδη 11,7 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του WorldClass, διοργανώσαμε εκπαιδευτικά ενημερωτικά webinars στα οποία φιλοξενήθηκαν οργανισμοί που επιτελούν σημαντικό έργο για την εκπαίδευση μη προνομιούχων ομάδων πληθυσμού.

Συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Μέσω του προγράμματος WorldClimate συμβάλλουμε στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, μετατρέποντας όλες τις δραστηριότητές μας σε ενέργειες μηδενικών εκπομπών ρύπων (net zero) μέχρι το 2030. Η Deloitte Ελλάδος, σε πλήρη εναρμόνιση με το πρόγραμμα έχει ήδη αυξήσει τον εταιρικό στόλο υβριδικών αυτοκινήτων, φθάνοντας το 2022 στα 41 από 9 την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, φροντίζουμε ώστε η ενέργεια που καταναλώνουμε να προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Αξιοποιούμε το φυσικό φως ώστε να μειώνουμε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Μειώσαμε κατά 77% τις εκπομπές ρύπων των εταιρικών μας ταξιδιών σε σχέση με το 2019, ενώ επιλέγουμε να αντισταθμίζουμε τις εκπομπές άνθρακα με πιστοποιήσεις.
Στο πλαίσιο του WorldClimate, διοργανώνουμε δράσεις με την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων μας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Deloitte Foundation

Η δράση μας όμως δεν σταματά εκεί. Από το 2019, μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Deloitte Foundation στηρίζουμε δράσεις που εστιάζουν στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην παιδεία, αλλά και στην ανακούφιση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μέσα από τη λειτουργία του υποστηρίξαμε την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού για δύο σχολεία της Αθήνας, δύο της Θεσσαλονίκης, ένα της Πάτρας και ένα του Ηρακλείου Κρήτης μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη και δωρίσαμε βιντεοπροβολείς στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης στον Γέρακα. Με σκοπό την αντιμετώπιση καταστροφών, δωρίσαμε ένα πυροσβεστικό όχημα ελαφρού τύπου στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος και ένα, μαζί με την «Maxima Insurance» στον «Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου Αττικής».

Η στόχευσή μας στην Deloitte είναι σαφής: δημιουργούμε αξία καθημερινά για τους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας, αλλά και θετικό αποτύπωμα παντού: στην κοινωνία, στην οικονομία, στο περιβάλλον. Με ουσιαστικό αντίκτυπο, για ένα καλύτερο μέλλον.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.