ΔΕΛΤΑ: Έμφαση στην ελληνική αγορά μετά την πώληση της UMC

ΔΕΛΤΑ: Έμφαση στην ελληνική αγορά μετά την πώληση της UMC
Είσοδος σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές και κατηγορίες στον κλάδο γαλακτοκομικών φέρνει η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής

Σε σημαντική κίνηση στρατηγικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΔΕΛΤΑ, με έμφαση στην ελληνική αγορά, ανάγεται η πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, United Milk Corporation (UMC).

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς εξαγορών που δρομολόγησε το Fund CVC όταν απέκτησε τον έλεγχο του ομίλου Vivartia περί τα τέλη του 2020 – από τη Δωδώνη μέχρι πιο πρόσφατα την Γκατένιο. Αποτελεί δε κίνηση ουσιαστικής σημασίας για τη ΔΕΛΤΑ και σύμφωνα με πηγές στην εταιρεία έρχεται να κεφαλαιοποιήσει την ήδη σημαντική και επιτυχημένη πορεία μιας ώριμης εταιρείας, σε μια δευτερεύουσας σημασίας αγορά για τον όμιλο, αυτήν της Βουλγαρίας.

Αποτελεί δε το επόμενο βήμα στην υλοποίηση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ανάπτυξης με κύριους στόχους την περαιτέρω εστίαση και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων με την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων και την παράλληλη ενδυνάμωση των υπαρχόντων brands. 

Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κινήσεις αξιοποίησης ανενεργών παγίων (Εργοστάσια Ταύρου και Πλατέως Ημαθίας), με την πώληση της UMC η ΔΕΛΤΑ προχωρά σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο γαλακτοκομικών και τροφίμων με έμφαση στην ελληνική αγορά και με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού Ομίλου. 

Επόμενες κινήσεις για τη ΔΕΛΤΑ είναι η συνεχής βελτιστοποίηση της παραγωγικής και εμπορικής της λειτουργίας, η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου των brands, η συνεχιζόμενη επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και στους ανθρώπους της, η ενίσχυση των συνεργασιών και συνεργειών στον πρωτογενή τομέα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς και η συμβολή της στη βιωσιμότητα (sustainability).

Προπάντων όμως, όπως τονίζουν στελέχη της, η ΔΕΛΤΑ δεσμεύεται να συνεχίσει να προσφέρει προϊόντα ανώτερης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας με σεβασμό στην ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που διατηρεί με τους καταναλωτές για περισσότερες από 7 δεκαετίες.  

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΛΤΑ, μέλος του ομίλου Vivartia, ανήλθε το 2021 στα 279,57 εκατ. ευρώ από 275 εκατ. ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη 2,94 εκατ. ευρώ για το 2021, έναντι ζημιών 751 χιλιάδων ευρώ το 2020.

Η συμφωνία για την UMC

Όπως ανακοινώθηκε από τη Δέλτα Τρόφιμα και την Ελληνικά Γαλακτοκομεία ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η συμφωνία πώλησης του 100% των μετοχών της United Milk Co., θυγατρικής εταιρείας της Δέλτα στη Βουλγαρία, στην TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. 

Η UMC που εδρεύει στο Plovdiv της Βουλγαρίας, ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην τοπική αγορά όπου η UMC αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των γαλακτοκομικών με κύρια παρουσία στο γάλα και στο γιαούρτι. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 52,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA σε 5,15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 1,65 εκατ. ευρώ. Επίσης, η UMC απασχολεί 500 εργαζόμενους. 

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.