Δεν είναι αστείο: Η Apple ίσως πληρώσει φόρους πολλών δισ. δολαρίων στην Ευρώπη

Δεν είναι αστείο: Η Apple ίσως πληρώσει φόρους πολλών δισ. δολαρίων στην Ευρώπη
Photo:

Η φοροαποφυγή αμερικανικών εταιρειών βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών.

Η Apple απειλείται με φόρους που μπορεί να ξεπεράσουν την αξία πολλών εταιρειών της λίστας Fortune 500, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Από το 2014 η τεχνολογική εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν μαζί με αρκετές ακόμη από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες του χώρου, σχετικά με τις φορολογικές τους κινήσεις και την πολιτική αποφυγής καταβολής φόρων εξαιτίας του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που επικρατούσε κυρίως στην Ιρλανδία. Μια πρακτική η οποία πραγματοποιούνταν κυρίως για να αποφύγουν τη βαριά φορολόγηση που προβλέπει και η αμερικανική νομοθεσία.

Έτσι λοιπόν η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο φορολόγησης της Apple όπου αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δισ. δολάρια εξαιτίας της μη απόδοσης φόρων στο παρελθόν, αναφέρει σε μελέτη του το Bloomberg Intelligence. Η συγκεκριμένη απόφαση ίσως παρθεί τον προσεχή Μάρτιο.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Apple, όπου έφτασαν τα 182,2 δισ. την περασμένη χρονιά, προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό όπου ο μέσος όρος φορολόγησης είναι μόλις 1,8%, αναφέρει το Bloomberg. Όμως οι αρχές επιδιώκουν να ανεβάσουν αυτό το ποσοστό στο 12,5%.

Η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή ρευστό που φτάνει τα 205,7 δισ. δολάρια, οπότε ένα πρόστιμο 8 δισ. θα αποτελέσει λιγότερο από το 4% αυτού του ποσού.

Σε συνέντευξή του το Δεκέμβριο, ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, είχε πει στην εκπομπή 60 Minutes ότι οι κατηγορίες για εκμετάλλευση της ευνοϊκής φορολογικής νομοθεσίας χωρών του εξωτερικού «είναι πολιτικές αηδίες», κι ότι «η Apple πλήρωσε κανονικά όλους τους φόρους που της αναλογούν». Όμως στα τέλη του 2015 η Apple υποχρεώθηκε να καταβάλει στις ιταλικές αρχές το ποσό των 348 εκατ. δολαρίων για να αποφύγει τη δικαστική διαμάχη για το επίμαχο αυτό θέμα.