«Δεν σώζεται η Ελλάδα αποπληρώνοντας το ΔΝΤ»

«Δεν σώζεται η Ελλάδα αποπληρώνοντας το ΔΝΤ»

Τι υποστηρίζει με άρθρο του στο Bloomberg o πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El-Erian.

Με άρθρο του στο Bloomberg View, ο διεθνούς φήμης αναλυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El-Erian εξετάζει το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής της δόσης της 9ης Απριλίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα μας.

Όπως σημειώνει, παρά το γεγονός πως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε στη συνάντησή του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της, ο Mohamed El-Erian δεν φαίνεται να θεωρεί τη δήλωση αυτή απαραίτητα καλή είδηση.

«Η πληρωμή του ΔΝΤ δεν θα κάνει αναγκαστικά ευκολότερο για την Ελλάδα και τους πιστωτές της το να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση της ανάπτυξης της χώρας και την οικονομική βιωσιμότητα της εντός της ζώνης του ευρώ. Δυστυχώς, είναι πιο πιθανό να οξύνει τις εντάσεις ακόμη και να αυξήσει την πιθανότητα ενός “Graccident”», σημειώνει ο El-Erian, που προσθέτει:

«Η αβεβαιότητα για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο μιας πολυετούς τραγωδίας για την Ελλάδα και τους πιστωτές της, καθώς προσπαθούν να πλοηγηθούν σε μια κατάσταση που έχει καταφέρει πολύ λίγα πράγματα για μεγάλο διάστημα. Εκτός και αν οι δύο πλευρές συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά και πιο αποφασιστικά θα υπάρξουν αποτελέσματα».