Δέσμευση Τσίπρα: Καμία μείωση στις αμοιβές δικαστικών

Δέσμευση Τσίπρα: Καμία μείωση στις αμοιβές δικαστικών
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου κατά τη συνάντησή του με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/SIMELA PANTZARTZI

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ειδικά μισθολόγια εκτός των δικαστικών και στους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς κ.α.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσιάστηκε στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού  με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), ο Νίκος Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και η Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και η Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Πρόκειτια για μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε εκτός των δικαστικών και στους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς κ.α.
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια. Ο Αλ. Τσίπρας, απολογήθηκε για την καθυστέρηση στο αίτημα των δικαστικών για συνάντηση λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα» ενώ τόνισε  «Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες. Εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος ΣτΕ: Βλάπτουν τη δικαιοσύνη όσοι προσπαθούν να χαλάσουν το κλίμα ενότητας

Από την πλευρά της, η Βασιλική Θάνου δήλωσε «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών. Η συνάντηση έγινε μετά από δικό μας αίτημα γιατί θέλαμε να τεθούν προς συζήτηση, επ’ ευκαιρία της ενάρξεως του δικαστικού έτους, διάφορα θεσμικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Επίσης, θέλαμε, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να θέσουμε προς συζήτηση ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών, η διασφάλιση του μισθολογίου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και διάφορα άλλα θέματα», είπε η κ. Θάνου, αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης.

Για το εάν υπάρχει συμφωνία στα μισθολογικά ζητήματα και εαν υπάρχει θέμα αυξήσεων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε ότι «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών». «Ούτε αυξήσεως βεβαίως», απάντησε, ερωτηθείσα σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «σε μία τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε ποτέ κανείς αύξηση» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, απλώς, να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας». Επίσης, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το μισθολόγιο των δικαστών παραμένει ως έχει.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός είπε κάτι για το πρόσφατο «επεισόδιο» στο ΣτΕ και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Θάνου απάντησε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε», παραπέμποντας στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον ήθελε να δώσει εκείνος κάποια απάντηση επί αυτού του ζητήματος.