ΔΕΘ: Ποιοι και πώς θα ωφεληθούν από τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΕΘ: Ποιοι και πώς θα ωφεληθούν από τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Photo: pixabay.com
Το κέρδος και οι εξαιρέσεις από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης - Πόσο μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων - Παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας ανάλογα με την λήξη τους - Σε ποια νησιά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ.

Ένα «φιλόδοξο και ρωμαλέο πρόγραμμα αυτοπεποίθησης», όπως το χαρακτήρισε, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έγινε σε περιορισμένο ακροατήριο 50 ατόμων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 6 «εμβληματικές» αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας, 12 πρωτοβουλίες για την οικονομία (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους κ.ά.), που θα την ενισχύσουν με το ποσό των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 12 μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους 12 μήνες.

«Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης», ήταν το σύνθημα στο φόντο πίσω από τον πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυτοπεποίθηση στην Άμυνα, στην Υγεία και στην Οικονομία, τις οποίες χαρακτήρισε «γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά, από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας».

Οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης, είπε, είναι «σταθερά βήματα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα» και τόνισε ότι η κοινωνία είναι δικαιολογημένα φοβισμένη, αλλά, όμως «ανατέλλει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί».

Ειδικότερα, από την ανάλυση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού προκύπτουν τα εξής:

Μειώνονται τρεις μονάδες, στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα οφεληθεί κατά 301 ευρώ.

-Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Η εισφορά θα καταβληθεί κανονικά από εισοδηματίες (π.χ. από ενοίκια ή μερίσματα), δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 66 ευρώ το χρόνο ένας άλλος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει σε 676 ευρώ και για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ φτάνει τα 1326 ευρώ.

Στους μισθωτούς η μείωση θα φανεί στις αποδοχές των εισοδημάτων του 2021 ενώ στους επαγγελματίες και τους αγρότες το όφελος θα φανεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2022 που θα δηλωθούν τα εισοδήματα του επόμενου έτους.

-Επιδοτείται η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Το όφελος για πρόσληψη ενός ανέργου με μισθό 700 ευρώ θα είναι 2.821 ευρώ ετησίως και για τις δύο πλευρές. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ. Μοναδικός όρος ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.

-Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις (δημοσίου και ιδιωτικου τομέα) που αφορούν το 11μηνο 2015-2016.

-Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα επεκτείνεται για 6 μήνες:

• Η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Η μείωση το ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει, εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
• Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα της εστίασης από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020.
• Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν.
• Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα εισιτήρια στους κινηματογράφους μέτρο που ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου.

-Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

νοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.

Και στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.

-Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο. Και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

-Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελόριζο μέχρι τον ‘Αη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.

Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθια τους από την πανδημία.