Deutsche Bank: Απροσδόκητες ζημιές για τον γερμανικό κολοσσό

Deutsche Bank: Απροσδόκητες ζημιές για τον γερμανικό κολοσσό

Ζημιές προ φόρων ύψους 1,15 δισ. ευρώ για την τράπεζα.

Απροσδόκητες ζημιές κατέγραψε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η μεγαλύτερη σε έσοδα επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης, στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, καθώς επλήγη από υψηλές δαπάνες σχετικές με δικαστικές διαμάχες και κόστη για την προσαρμογή του λογιστικού της συστήματος.

Η τράπεζα σημείωσε ζημίες προ φόρων ύψους 1,15 δισ. ευρώ, έχοντας προχωρήσει σε δαπάνες 528 εκατ. ευρώ σχετικά με δικαστικές διαμάχες και σε άλλες που συνδέονται με την αναδιοργάνωσή της και την προσαρμογή των αξιολογήσεων των πιστώσεων, του χρέους και της χρηματοδότησής της. H Deutsche είχε καταγράψει ζημίες 3,17 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, ενώ τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο του 2013 σχεδόν εξατμίστηκαν μετά τη συγκέντρωση επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ στα αποθεματικά της για νομικές δαπάνες.

Η Deutsche σχηματίζει κεφάλαια για τη διευθέτηση δικαστικών ερευνών και αγωγών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε κατηγορίες για εξαπάτηση πελατών της σχετικά με προϊόντα συνδεδεμένα με αμερικανικά στεγαστικά δάνεια και για προσπάθεια των χρηματιστών της να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς. Η τράπεζα δαπανά χρήματα για να βελτιώσει τους ελέγχους, να μειώσει το προσωπικό της και να το μετακινήσει σε φθηνότερα μέρη, ως μέρος του σχεδίου της για αύξηση της κερδοφορίας.

Οι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche κ. Ανσού Γιάιν και Γίρκγεν Φίτσεν δήλωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι» ότι η τράπεζα μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει για το 2015. Πέρυσι, «ήταν το δεύτερο συνεχόμενο έτος που επενδύσαμε στη μελλοντική ανάπτυξη της τράπεζας και στην περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων μας, ενώ αντιμετωπίσαμε νομικά θέματα.

Αναμένουμε το 2014 να είναι έτος περαιτέρω προκλήσεων και πειθαρχημένης εφαρμογής», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμη: Οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια