Deutsche Bank: Εξόρυξη Bitcoin, η μεγάλη επιστροφή

Deutsche Bank: Εξόρυξη Bitcoin, η μεγάλη επιστροφή
pexels
… Ενώ το halving πλησιάζει

Την Τρίτη 12 Μαρτίου, το Bitcoin έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τις 72.968 δολ. Οι λόγοι της έκρηξης είναι γνωστοί: ETF, halving (αναμένεται στις 19 Απριλίου), νομισματική χαλάρωση.

Επίσης, η ανακοίνωση της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA), σύμφωνα με την οποία «δεν θα υπάρξει αντίρρηση» στη δημιουργία συναλλαγματικών χαρτονομισμάτων που θα υποστηρίζονται από κρυπτοστοιχεία για επαγγελματίες επενδυτές, ενίσχυσε περαιτέρω τις τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Deutsche Bank, αναλογικά με την άνοδο στην τιμή του Bitcoin, τα ημερήσια έσοδα εξόρυξης έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 78 εκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να καλύψουν λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων κόστους εξοπλισμού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκμεταλλευόμενοι αυτά τα κέρδη, 13 κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης έχουν επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξειδικευμένους υπολογιστές και εξοπλισμό από τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτές οι εξαγορές στοχεύουν στην ενίσχυση των εργασιών εξόρυξης τόσο σε ποσότητα όσο και σε απόδοση, ενισχύοντας τελικά την κερδοφορία.

Το halving πλησιάζει

Ο Απρίλιος του 2024 θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό γεγονός στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: το τέταρτο halving του Bitcoin πλησιάζει και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου. Περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των Bitcoin που εξορύσσονται από τους miners μειώνεται κατά το ήμισυ.

Οι εξορύκτες χρησιμοποιούν ισχυρά υπολογιστικά συστήματα για να επικυρώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin και να τις καταγράφουν μόνιμα στο blockchain. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως εξόρυξη, ανταμείβεται με νέα Bitcoins. Αλλά μετά από κάθε halving, η ανταμοιβή για την εξόρυξη μειώνεται για να διατηρηθεί η σπανιότητα και να ελεγχθεί ο ρυθμός πληθωρισμού του κρυπτονομίσματος.

Το τελευταίο halving πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, μειώνοντας την ανταμοιβή των miners από 12,5 σε 6,25 Bitcoins ανά μπλοκ. Ως αποτέλεσμα, οι είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά μέσα σε μια νύχτα. Πολλοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τις απαρχαιωμένες φάρμες τους που πλέον ήταν ασύμφορο να λειτουργούν. Αυτό το τέταρτο halving τον Απρίλιο του 2024 θα μειώσει ξανά στο μισό την ανταμοιβή από το τρέχον 6,25 σε 3,125 Bitcoin.

Όσο η ημερομηνία πλησιάζει, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην τυπική δράση τιμών του Bitcoin. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, 30 ημέρες πριν από το halving του Νοεμβρίου 2012 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5%. Σημαντικότερο κέρδος 13% παρατηρήθηκε ενόψει τoυ halving του Ιουλίου 2016. Πιο πρόσφατα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τιμής κατά 27% τον μήνα πριν από τον υποδιπλασιασμό του Μαΐου 2020

Όταν συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός, οι miners αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη χρήση της υπολογιστικής τους ισχύος για να ευθυγραμμιστούν με τη μειωμένη κερδοφορία των δραστηριοτήτων εξόρυξης. Καθώς τα κέρδη των νομισμάτων υποχωρούν, μπορεί να κοιτάξουν να στραφούν σε πιο αποτελεσματικές εξέδρες ASIC. 

Βιωσιμότητα: Πολύς δρόμος είναι ακόμα

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της εξόρυξης και η αγορά νέου εξοπλισμού έχουν αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας Bitcoin στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 (λίγο κάτω από τις 150 TWh, σε ετήσια βάση). Ο ανταγωνισμός είναι έντονος στον τομέα της εξόρυξης, καθώς όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύ χρησιμοποιεί ένας εξορύκτης, τόσο πιο πιθανό είναι να κερδίσει ανταμοιβή με τη μορφή Bitcoin.

Σημειώνεται πως από το 2018 η εκτιμώμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Bitcoin έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 320%, καθώς χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικές συσκευές εξόρυξης.

Η εξόρυξη Bitcoin βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα. Ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι εξορύκτες, ακολουθούμενος από το φυσικό αέριο με 21%.3 Το παγκόσμιο υδάτινο αποτύπωμα της εξόρυξης Bitcoin ήταν ίσο με 1,65 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότερο από την οικιακή κατανάλωση νερού 300 εκατομμυρίων ανθρώπων στην αγροτική υποσαχάρια Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: