Deutsche Bank: Οι 5 λόγοι που το Bitcoin είναι σε ιστορικό υψηλό και θα παραμείνει ψηλά

Deutsche Bank: Οι 5 λόγοι που το Bitcoin είναι σε ιστορικό υψηλό και θα παραμείνει ψηλά
Photo:
Bullish η γερμανική τράπεζα για το Bitcoin

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το Bitcoin, ξεπερνώντας  για πρώτη φορά το όριο των 69.000 δολαρίων και σπάζοντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που διατηρούνταν από τον Νοέμβριο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική Deutsche Bank, σε πρόσφατη έκθεσή της, την οποία σας παρουσιάζει το Fortune Greece, εξηγεί: (i) τους πέντε λόγους για τους οποίους το Bitcoin έφτασε σε ιστορικό υψηλό  και (ii) γιατί οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ακόμη υψηλότερες φέτος.

  1. Τα ETF σημειώνουν εισροές ρεκόρ 

Η ζήτηση για τα νέα spot ETFs του Bitcoin οδηγεί τα κέρδη. Από την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 10 Ιανουαρίου, σχεδόν 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια έχουν εισρεύσει στα νέα ETF. Μέχρι σήμερα, μόνο το ETF της Blackrock έχει εισροές άνω των 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ETF της Fidelity έχει λάβει σχεδόν 5,3 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος αυτής της εισροής κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που εξέρχονται από την Grayscale, που κυριαρχούσε στο παρελθόν στην αγορά των ρυθμιζόμενων επενδύσεων Bitcoin. Οι εκροές από το Grayscale ανήλθαν σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις συνολικές καθαρές ροές για τα ETF spot Bitcoin να είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

  1. Θα έρθουν περισσότερα ETF

Η πρώτη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το Ethereum ETF, έπειτα από αίτηση που υποβλήθηκε από τη VanEck, αναμένεται να εγκριθεί έως τις 23 Μαΐου. Συνολικά επτά αιτήσεις για spot Ethereum ETF εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή. Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, η SEC ανέβαλε μια απόφαση για το Blackrock spot Ethereum ETF. Όσον αφορά τα ETF που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τόσο το Bitcoin όσο και το Ethereum έχουν ήδη λάβει έγκριση. Τον Οκτώβριο του 2021, το πρώτο ETF συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin εγκρίθηκε στις ΗΠΑ. 

Η ProShares αποκάλυψε τα σχέδιά της να ξεκινήσει πέντε επιπλέον ETF κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα παρέχει διπλάσια ημερήσια έκθεση σε έναν δείκτη παρακολούθησης του Bitcoin. Σκοπεύει επίσης να εισαγάγει αντίστροφα ETF Bitcoin που προσφέρουν αποδόσεις αντιστρόφως ανάλογες με την κίνηση του υποκείμενου δείκτη. 

  1. Το halving του Bitcoin πλησιάζει

Ο Απρίλιος του 2024 θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό γεγονός στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων… Πλησιάζει το τέταρτο halving του Bitcoin. Περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, το Bitcoin υποβάλλεται σε halving βάσει του οποίου ο αριθμός των νέων bitcoin που απονέμονται στους εξορύκτες για την επαλήθευση των συναλλαγών θα μειωθεί στο μισό.

Οι εξορύκτες χρησιμοποιούν ισχυρά, εξειδικευμένα υλικά υπολογιστικά συστήματα για να επικυρώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο του Bitcoin και να τις καταγράφουν μόνιμα στο blockchain. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως εξόρυξη, ανταμείβεται με Bitcoins. Αλλά σε κάθε halving, η ανταμοιβή για την εξόρυξη μειώνεται για να διατηρηθεί η σπανιότητα και να ελεγχθεί ο ρυθμός πληθωρισμού του κρυπτονομίσματος. Το τελευταίο halving πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, μειώνοντας την ανταμοιβή των miner από 12,5 σε 6,25 bitcoin ανά μπλοκ. Ως αποτέλεσμα, οι εξορύκτες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά μέσα σε μια νύχτα. Πολλοί αναγκάστηκαν να κλείσουν φάρμες που έγιναν ασύμφορες να λειτουργήσουν. Αυτό το τέταρτο halving τον Απρίλιο του 2024 θα μειώσει ξανά στο μισό την ανταμοιβή από τα τρέχοντα 6,25 bitcoins στα 3,125 bitcoins. Καθώς η ημερομηνία πλησιάζει, μεγάλη προσοχή εστιάζεται στην τυπική δράση τιμών του Bitcoin. Τις 30 ημέρες πριν από το halving του Νοεμβρίου 2012, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5%. Σημαντικότατο κέρδος 13% παρατηρήθηκε ενόψει της εκδήλωσης του Ιουλίου 2016. Πιο πρόσφατα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τιμής κατά 27% τον μήνα πριν από το halving τον Μάιο του 2020.

  1. Οικονομικοί άνεμοι αλλαγής 

Οι ισχυρές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, μαζί με τους «Magnificent Seven» ειδικότερα, έχουν χαλαρώσει σημαντικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες το 1ο τρίμηνο του 2024, υποστηρίζοντας ένα ευρύτερο ράλι των στοιχείων ενεργητικού κινδύνου. «Με βάση αυτό, έχουμε αναβαθμίσει τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη των ΗΠΑ σε 2,4% το 2024 και 2,1% το 2025. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να μειώνονται και η αισιοδοξία των καταναλωτών αυξάνεται, πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες της G7 θα στραφούν σε μια πιο διευκολυντική στάση τους επόμενους μήνες. Αναμένουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης φέτος από τον Ιούνιο και η ΕΚΤ κατά 150 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο» αναφέρει η Deutsche Bank.

  1. H ρύθμιση

Στην ΕΕ, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση στις αγορές κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA) πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σταδιακά έως το 2024. Οι κανόνες που διέπουν τα stablecoin θα καταστούν εκτελεστοί από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2024. Η MiCA στοχεύει να παρέχει την απαραίτητη σαφήνεια και επίβλεψη για αγορές κρυπτογράφησης εντός των συνόρων της ΕΕ. Όλες οι υπόλοιπες διατάξεις αναμένεται να εφαρμοστούν πλήρως έως το 4ο τρίμηνο του 2024. Στις ΗΠΑ, η ρυθμιστική δράση έχει επίσης επιταχυνθεί παρά την έλλειψη γενικών κανόνων. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές από τις ενέργειες επιβολής της το περασμένο οικονομικό έτος αφορούσαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συνολικά 47 ενέργειες. Τον Ιούνιο του 2023, η SEC μήνυσε την Binance και την Coinbase, δύο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στον κόσμο. Αυτό δείχνει εντατικό έλεγχο των εμπορευμάτων κρυπτογράφησης συγκρίσιμων με τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές εταιρείες. Επιπλέον, η υψηλότερη αστική χρηματική ποινή που επιβλήθηκε σε οποιοδήποτε CFTC έπληξε ένα δόλιο σύστημα που αφορούσε το Bitcoin, ίσο με 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα σαφέστερο ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη εταιρική υιοθέτηση και υψηλότερη ρευστότητα (με αποτέλεσμα λιγότερη συγκέντρωση) και, τελικά, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αστάθειας. 

Αυτοί οι παράγοντες, με τη σειρά τους, θα πρέπει να συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών του Bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: