Διαγραφή Αυγενάκη: Δεν παραδίδει την βουλευτική έδρα – «Συνεχίζω να στηρίζω τη ΝΔ»

Διαγραφή Αυγενάκη: Δεν παραδίδει την βουλευτική έδρα – «Συνεχίζω να στηρίζω τη ΝΔ»
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2021, Αθήνα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί και ακολουθήσει ψηφοφορία την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ίδιος αναφέρει πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη «είναι απόλυτα σεβαστή».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν παραδίδει τη βουλευτική του έδρα στο Ηράκλειο μετά από τη διαγραφή του από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της υπόθεσης με την επίθεση του πρώην υπουργού κατά υπαλλήλου αεροδρομίου.

Με ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter), ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη «είναι απόλυτα σεβαστή» και προσθέτει πως «θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

Αναλυτικά, τα όσα ανέφερε ο τέως -πλέον- βουλευτής της ΝΔ:

«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή.

Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη.

Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος.

Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

Αποκλεισμός 2 εβδομάδων από τη Βουλή

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η κίνηση Αυγενάκη, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αποφάσισε την αποκλεισμό του βουλευτή Ηρακλείου από το Σώμα για 2 εβδομάδες.

«Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση «εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας, και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται ότι ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών». Όπως σημείωσε, «η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι, τον υπονομεύει. (Γι’ αυτό,) είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς, στον κύριο Αυγενάκη, την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά, και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες εργασίες του Κοινοβουλίου (δύο εβδομάδες).

Παράλληλα, ο ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε χθες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, «μιλώντας και επισημαίνοντας θέματα που άπτονται παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής, και που άπτονται της δικής της άποψης για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, που είχε κάθε δικαίωμα να τα επικαλείται και να υπερασπίζεται την άποψή της, εξετράπη σε απρεπή, υβριστική συμπεριφορά, κάτι το οποίο επίσης δεν μπορώ να παραγνωρίσω. Εδώ έχουμε απρεπή συμπεριφορά με λόγια, που οφείλω επίσης να στηλιτεύσω», είπε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Μίλησα με την κυρία Φωτίου, μου εξήγησε ότι αυτό δεν αφορούσε ύβρι προς την παριστάμενη υπουργό ή προς το προεδρείο της επιτροπής, αλλά μία έκφραση αγανάκτησης. Ωστόσο, κι αυτό υπονομεύει, κατά τη γνώμη μου, την εικόνα του κοινοβουλευτισμού και την εικόνα μας. Και γι’ αυτό στην κυρία Φωτίου επιβάλλω την πειθαρχική ποινή τής ανακλήσεως στην τάξη».

Τέλος, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η προσπάθεια να προασπίσουμε το κύρος μας είναι δύσκολη και βαριά, αλλά δεν είναι ουτοπική. Είναι δύσκολη αλλά ας μην την κάνουμε και συσσίφεια. Με λύπη μου ανακοινώνω αυτά τα μέτρα». Απευθυνόμενος, δε, προς τους βουλευτές παρακάλεσε: «Να σας έχω σύμμαχους με τη συμπεριφορά σας και την αποδοκιμασία τέτοιων συμπεριφορών, ώστε κάτι που σήμερα φαντάζει ουτοπικό, η αυτοπροστασία του κύρους μας, κάποτε να γίνει πραγματοποιήσιμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: