Με διαμαρτυρίες το πρώτο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Με διαμαρτυρίες το πρώτο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Τέστ για το μέτρο η σημερινή Κυριακή, λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασ. Κορκίδης.

«Πολύς κόσμος κάνει βόλτα στην αγορά σήμερα με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που κάνουν αγορές» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την πρεμιέρα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. «Η ίδια η αγορά είναι αυτή που θα δείξει σε ποιες περιοχές και ποιες Κυριακές θα ωφελήσει, να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα» πρόσθεσε.

Στην έναρξη του ωραρίου υπήρξαν συγκεντρώσεις και μικροεντάσεις έξω από πολυκαταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, από μέλη εμπορικών συλλόγων αλλά και εμποροϋπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για το προαιρετικό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει κηρύξει απεργία στον κλάδο του εμπορίου αλλά τα καταστήματα λειτούργησαν τελικά, ενώ η γενική εικόνα από την αγορά μέχρι τώρα, είναι ότι οι καταναλωτές «τίμησαν» τα καταστήματα. Γεμάτος κόσμο είναι από το πρωί ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά με σημαντικό αριθμό καταστημάτων να έχει ανοίξει και να λειτουργεί κανονικά, αλλά είναι λιγότεροι αυτοί που κρατούν τσάντες με ψώνια, σε σχέση με αυτούς που κάνουν βόλτα.

Τι υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης για το μέτρο

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, με δηλώσεις του στο Mega, ζήτησε να μη γενικευτεί το μέτρο των Κυριακών με ανοιχτά καταστήματα, αλλά να γίνουν στοχευμένες προσαρμογές όπως για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας ή σε τουριστικές περιοχές, ενώ σημείωσε ότι η σημερινή Κυριακή θα αποτελέσει τεστ για το μέτρο, αφού συνεκτιμηθούν ο τζίρος, η προσέλευση των καταναλωτών και το κόστος για τους εμπόρους.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι η ΕΣΕΕ πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το τελικό όφελος από τη σημερινή λειτουργία των καταστημάτων και από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει αύξηση του τζίρου. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι έμποροι περιμένουν περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα από την ενδιάμεση περίοδο εκπτώσεων που οδήγησε χθες σε αύξηση του τζίρου στα καταστήματα κατά 40%, σε σχέση με άλλα Σάββατα, παρά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη ότι σκοπός δεν είναι ο διχασμός μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών, μεταξύ πόλεων ή μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων, αλλά να βρεθεί η φόρμα εκείνη που ωφελεί την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και εξυπηρετεί τους καταναλωτές. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα και «το ότι είναι ανοικτά τα μαγαζιά ίσως να αλλάξει τελικά και το κλίμα».

Διαβάστε ακόμη: Μάχη για την κλαδική σύμβαση εμποροϋπαλλήλων

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι η ανταπόκριση στο μέτρο, είναι εντυπωσιακή, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς τους εμποροϋπαλλήλους, με την επιπλέον αμοιβή και τα ρεπό που πρέπει να δοθούν σε όσους εργάζονται σήμερα και τις επόμενες Κυριακές που θα ισχύσει το μέτρο. «Εάν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, αυτά θα πρέπει να καταβληθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρέλλας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας έχει ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, στη Θεσσαλονίκη έχει ανακοινωθεί ωράριο 11:00-17:00, στον Πειραιά 11:00-15:00, ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα 11:00-20:00.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ