Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν: Αθήνα και Κομισιόν κλείνουν τα αυτιά στις πιέσεις Σόιμπλε

Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν: Αθήνα και Κομισιόν κλείνουν τα αυτιά στις πιέσεις Σόιμπλε
Η Κομισιόν υπεραμύνεται της ανάγκης για οριστική συμφωνία.

της Ιωάννας Μπρατσιάκου

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι» διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

«Προχωράμε κανονικά, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Δεν υπάρχει κάποιο αγκάθι, υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δίδοντας το στίγμα της διαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν τυχόν αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «κάποιες μικροαλλαγές μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι με την έννοια πως αλλάζει το καθεστώς».

Το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής συνεδρίασε για περίπου δύο ώρες, με αντικείμενο την αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ σήμερα και αύριο, στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης έχουν περάσει το δημοσιονομικό και το μακροοικονομικό σκέλος.

Τη δύσκολη αποστολή για να κλείσουν οι εκκρεμότητες στο εν λόγω πεδίο έχουν αναλάβει τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να καθοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

Όχι σε νέο δάνειο – γέφυρα λένε Αθήνα και Κομισιόν, παρά τις πιέσεις της Γερμανίας

Το σφικτό χρονοδιάγραμμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τον στόχο για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο το κλίμα δυναμιτίζει εκ νέου το Βερολίνο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας αμφιβολίες για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου – γέφυρα για την Ελλάδα.

Με την επιμονή του για νέο δάνειο – γέφυρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προδικάζει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν θα ολοκληρωθούν επιτυχώς ή εγκαίρως… Κυβέρνηση και Κομισιόν επιχειρούν να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες του Βερολίνου, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ελλάδας αποδεικνύεται και η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν απόψε το βράδυ οι επιτελείς – βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κατά τις πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν είναι εφικτή η συνέχιση της διαδικασίας συγγραφής του νέου μνημονίου.

Πηγή: news247.gr