Διαπρέπει σε ΗΠΑ και Βρετανία το ελληνικό γιαούρτι

Διαπρέπει σε ΗΠΑ και Βρετανία το ελληνικό γιαούρτι

Η ΦΑΓΕ προχωράει σε νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ και αυξάνει τη διαφημιστική της προβολή στη Μεγάλη Βρετανία.

Σαρώνει το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ με την εταιρεία ΦΑΓΕ να εστιάζει στην περαιτέρω μεγέθυνσή της στις αγορές του εξωτερικού. Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε τη νέα της παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ, ύψους επένδυσης 120 εκατ. δολ. , η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της την άνοιξη, δημιουργώντας 150 νέες θέσεις εργασίας .

Στόχος μέσω αυτής της επένδυσης είναι ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στο οποίο έχει επενδύσει ήδη 200 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα στόχος αυτής της νέας επένδυσης είναι σύμφωνα με στέλεχος της Φάγε να εξυπηρετήσει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της σε όλη την Αμερική.

Σε ότι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει σε ξένο τύπο, η διευθύντρια marketing και επικοινωνίας της Fage UK, Alison White, το σύνολο των πωλήσεων γιαουρτιού στη χώρα καταγράφει μείωση της τάξης του 0,9%, ενώ το ελληνικό γιαούρτι παρουσιάζει άνοδο κατά 29%, ακολουθούμενο από το ελληνικού τύπου γιαούρτι, με άνοδο 13,3%.

Μάλιστα η ΦΑΓΕ ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα νέα διαφημιστική καμπάνια στην βρετανική τηλεόραση, εστιάζοντας στις πολλές και διαφορετικές χρήσεις που μπορεί να έχει το στραγγιστό γιαούρτι.

Σημειώνεται ότι στο 9μηνο του 2014 οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ έσπασαν το φράγμα των 510 εκατ. δολαρίων Βασικός λόγος ήταν η υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, η αλλαγή του προϊοντικού μείγματος και η αύξηση των τιμών.

Ειδικότερα οι πωλήσεις της εταιρείας σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν με ρυθμό 22%, 80,6% και 38,8%, αντίστοιχα. Αντιθέτως στην Ελλάδα οι πωλήσεις στην Ελλάδα συνέχισαν να υποχωρούν καταγράφοντας πτώση 2,6% σε αξία και 6,4% σε όγκο.

Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της εκτός Ελλάδος να αντιπροσωπεύουν πλέον το 76,5% των συνολικών πωλήσεων σε αξία από 71,4% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.
Σε ότι αφορά τα καθαρά κέρδη αυτά ανήλθαν στα 21,9 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με καθαρή ζημία ύψους 11,6 εκατ. δολάρια το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013.

Πάντως, η γαλακτοβιομηχανία συνέχισε να “βλέπει” τις πωλήσεις της να αυξάνονται στις διεθνείς αγορές και να συρρικνώνονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της σε αξία σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 14,7%, 61,6% και 37,6%, αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 9,8%. Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Άνοδος η οποία προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων σε όγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 9,5%, 65,4% και 23,2%, αντίστοιχα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των πωλήσεων σε όγκο στην Ελλάδα κατά 8,8%.

Η Φάγε International προμηθεύει 280 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, 75.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε 40 αγορές.