Δείχνουν την έξοδο στην Τερέζα Μέι; Πληροφορίες ότι βρέθηκαν 48 βουλευτές για την πρόταση μομφής

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Brexit: Η Τερέζα Μέι δεν παραιτείται - Βρετανικά ΜΜΕ φέρνουν την πρωθυπουργό αντιμέτωπη με ψήφο μομφής την Τρίτη. 

Οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BrexitCentral που επικαλείται αξιόπιστη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, Πέμπτη, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ ήταν ο πρώτος που κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πρόταση μομφής, καθώς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να καταθέσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου της Daily Telegraph.

Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Κρίστοφερ Χόουπ τοποθετεί την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.

Λίγο νωρίτερα δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph ανέφερε πως το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε χτες την αποφασιστικότητά της να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το Brexit παρά τις παραιτήσεις υπουργών αλλά και τη διαδικασία για πρόταση μομφής εναντίον της.

«Στόχος μου είναι να προτάξω το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου πολιτικό συμφέρον παραπάνω. Θα κάνω το καθήκον μου να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.«Δεν θα κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο της και ότι όλες οι επιλογές περιελάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της λέγοντας πως «η πορεία που έχει χαραχτεί είναι η σωστή» και ότι «θέλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα ότι «εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει» και ότι «η απόρριψη της συμφωνίας θα έβαζε τη Βρετανία στο μονοπάτι της βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας».

Να μην αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το αν η Βρετανία μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφασίσει εάν θα εξετάσει προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να εμποδίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ανώτατη δικαστική αρχή της ΕΕ, να εξετάσει το ζήτημα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit, ανακαλώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης που εκκινεί την διαδικασία εξόδου μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Εφετείο της Σκωτίας (Court of Session) έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσει την υπόθεση στις 27 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου άδεια για να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου.

Οι αποφάσεις του Court of Session μπορούν να εφεσιβληθούν μόνο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

«Το Δικαστήριο έχει συναίσθηση του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει η συμφωνία για το Brexit: Αυτά είναι τα βασικά σημεία