Διεργασίες για νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Διεργασίες για νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, ετοιμάζει το έδαφος της διαδοχής.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι μιλώντας ενώπιον της ηγετικής ομάδας του ζήτησε να συναφθεί «συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση», με τετραετή θητεία.

Ο νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του PD.

«Προτιμώ να περιμένω στο γραφείο μου τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ώστε όλοι να μπορέσουν να κάνουν ελεύθερα τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους όπως κρίνουν εκείνοι», ανέφερε ο Λέτα.

Ο πρωθυπουργός Λέτα εξάλλου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο την 24η και 25η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Επιχείρηση γοητείας του Φρανσουά Ολάντ στη Silicon Valley

Ο Ρέντσι, μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής κυβέρνησης συμμαχίας, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να σύρουμε σε μια δίκη την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Για τον γραμματέα του PD, «είναι αναγκαίο να γίνει μια νέα προσπάθεια για να ξεπερασθεί η οικονομική και κοινωνική κρίση».

Ο 40χρονος επικεφαλής του PD είπε ότι επιδιώκει «μια ριζική αλλαγή», διότι διαφορετικά «το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης».

Ο Ρέντσι επέμεινε ότι «δεν υφίσταται προσωπική σύγκρουση με τον Λέτα, αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε τέλμα και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή».

«Με κατηγόρησαν, όπως και το κόμμα μας, ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι», κατέληξε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Μαζική συμμετοχή στη δημοσκόπηση του Guardian για τα Μάρμαρα

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι θέσεις του Ρέντσι πρόκειται να εγκριθούν από το κόμμα του.

Ο Λέτα οδεύει «στην οριστική δύση» του, προαναγγέλλουν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις πολλές ιταλικές εφημερίδες. Μένει να φανεί αν θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει παραίτηση, ή αν θα ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης για να αναγκάσει το ίδιο του το κόμμα να τον καταψηφίσει.

Εκπρόσωποι της ιταλικής κεντροδεξιάς, όπως ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ζητούν να μεταβεί ο πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη πλειοψηφία.

Η συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζεται.

Κατά πληροφορίες, μέλη του κόμματος που πρόσκεινται στον Λέτα πρόκειται να αποχωρήσουν από την έδρα του κόμματος πριν διεξαχθεί καν η ψηφοφορία επί της εισήγησης του γραμματέα του PD Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ζήτησε και επίσημα νωρίτερα σήμερα να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο και τετραετή θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ