Διεύρυνση των ζημιών μετά φόρων για την Attica Bank το 2015

Διεύρυνση των ζημιών μετά φόρων για την Attica Bank το 2015

Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 24,3 εκατ. ευρώ έναντι οργανικών κερδών 21,2 εκατ. ευρώ.

Με αύξηση των κερδών προ προβλέψεων 14,5% αλλά διεύρυνση των ζημιών στα αποτελέσματα μετά φόρων έκλεισε το 2015 για τον όμιλο Attica Bank.

Αναλυτικά, τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 24,3 εκατ. ευρώ έναντι οργανικών κερδών 21,2 εκατ. ευρώ περίπου τη συγκριτική χρήση, ήτοι αύξηση 14,5%.

Το αποτέλεσμα προ φόρων του Ομίλου για τη χρήση του 2015 μετά το σχηματισμό 628 εκατ. ευρώ προβλέψεων για επισφαλείς χορηγήσεις διαμορφώθηκε σε ζημία 604,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 90 εκατ. ευρώ στη συγκριτική χρήση του 2014.

Αντίστοιχα, το μετά φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 346,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 49,9 εκατ. ευρώ της συγκριτικής χρήσης.

Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 333,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 54,6 εκατ. ευρώ τη συγκριτική χρήση.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 680 εκατ. ευρώ

Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,67 δισ. ευρώ.

 

Για τα αποτελέσματα και τα μεγέθη της χρήσης 2015 της Attica Bank, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: Για το έτος 2016, η στρατηγική του Ομίλου εστιάζεται καταρχήν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έχει καταστεί πιο ευχερής από την διενέργεια υψηλών προβλέψεων, αλλά και από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην οργανωτική αναδιάρθρωση της τράπεζας που λαμβάνει χώρα τα τελευταία έτη, καθώς και στην βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, μέσω της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και της αύξησης των εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες.

Στόχο αποτελεί η επαναφορά σε συνολική κερδοφορία, αφού η ανάγκη σχηματισμού επιπλέον προβλέψεων για το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο διαφαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά.