Digital Greece: Τι προσδοκούν οι startups από τη συμμετοχή τους στην 83η ΔΕΘ

Digital Greece: Τι προσδοκούν οι startups από τη συμμετοχή τους στην 83η ΔΕΘ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέοι επιχειρηματίες θα δώσουν δυναμικά το παρών στη ΔΕΘ για να δικτυωθούν με στελέχη αμερικανικών πολυεθνικών.

Ως μια σημαντική ευκαιρία για τη σύναψη στρατηγικής σημασίας συνεργασιών βλέπουν οι startuppers τη συμμετοχή τους στη φετινή ΔΕΘ. Με όχημα το θεματικό πάρκο Digital Greece, πρωτοβουλία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης , η ελληνική startup κοινότητα θα υψώσει τη φωνή της για να δηλώσει την παρουσία της, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για τις νέες τάσεις σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το θεματικό πάρκο καινοτομίας και τεχνολογίας θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 12, το δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ συνολικού εμβαδού περίπου 3.000 τμ. και θα φιλοξενήσει περισσότερες από 120 νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Λάβαμε μία επιστολή για την συμμετοχή μας στο περίπτερο Digital Greece, την οποία φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Το γεγονός ότι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι η τιμώμενη χώρα, μας κάνει να προσβλέπουμε σε σημαντικές συνεργασίες, καθώς μιλάμε για την πιο προηγμένη τεχνολογικά οικονομία και οι συνέργιες που θα προκύψουν θα είναι αναμφίβολα ενδιαφέρουσες και με προοπτική» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γιώργος Παπαχρήστος, Διευθύνων Σύμβουλος & Συν-ιδρυτής της Toorbe, μιας startup που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού.

Όπως τονίζει, τέτοιου είδους δράσεις είναι σημαντικές για μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, διότι η προβολή και η εμπειρία που αποκομίζουν είναι τέτοιες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα. «Η Αμερική συνιστά μια παραδοσιακή αγορά με υψηλά περιθώρια κέρδους για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί τουρίστες είναι και αυτοί που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά κατά την περίοδο των διακοπών τους» επισημαίνει ο κ. Παπαχρήστος, διευκρινίζοντας πως η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Κίνα και την Αμερική είναι ότι στην πρώτη περίπτωση η δημόσια διοίκηση επηρεάζει το επιχειρείν, ενώ στη δεύτερη τα deals κλείνονται από τους ιδιώτες.

«Στη ΔΕΘ περιμένουμε εναγωνίως εξαγγελίες που θα κάνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων καλύτερη. Η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, είναι μια κίνηση που σίγουρα θα δώσει ανάσα σε όσους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Να σημειωθεί πως η Toorbee το προσεχές χρονικό διάστημα μπαίνει σε νέο γύρο χρηματοδότησης ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινώσει νέες στρατηγικής σημασίας συνεργασίες.

Δικτύωση σε διεθνές επίπεδο

«Με τη συμμετοχή μας στην φετινή ΔΕΘ στοχεύουμε στην δικτύωση μας σε διεθνές επίπεδο, την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με την τιμώμενη χώρα, την ενίσχυση της προβολής μας και την δημιουργία επαφών για συνεργασίες σε άλλες αγορές» δηλώνει η Αθήνα Ντόβα, εκ των ιδρυτών της Owiwi, εταιρείας που χρησιμοποιεί το online παιχνίδι προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να κάνουν την πλησιέστερη αντιστοιχία ανάμεσα σε μια θέση εργασίας και τον κατάλληλο υποψήφιο, με βάση την οργανωτική κουλτούρα της εταιρείας και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου.

Η μεγάλη νικήτρια του περσινού πρώτου γύρου του διαγωνισμού καινοτομίας Disrupt Greece εγγυάται για τη στελέχωση των εταιρειών με τους κατάλληλους εργαζόμενους και θεωρείται από τις πλέον ανερχόμενες στο χώρο. Προτεραιότητα της owiwi για τους επόμενους μήνες είναι, όπως αναφέρει η κα Ντόβα, το λανσάρισμα των νέων προϊόντων της τον Νοέμβριο και η εδραίωση στην αγορά της Τουρκίας, στην οποία ήδη δραστηριοποιείται εμπορικά εδώ και κάποιους μήνες.

Crash test για b2b συνεργασίες

Διερευνητική θα είναι και η παρουσία της Phee στο περίπτερο του Digital Greece, καθώς όπως λέει ο Συνιδρυτής της, Σταύρος Τσομπανίδης, θα αποτελέσει ένα crash test για το κατά πόσο είναι εφικτή η b2b συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών. Ο ίδιος «κρατάει μικρό καλάθι» αφού η επιχειρηματική κουλτούρα των Αμερικάνων έχει να κάνει, όχι τόσο με τη σύμπραξη με άλλες εταιρείες, όσο με την ίδια τοποθέτηση και την εδραίωση σε ξένες αγορές.

«Η Phee είναι μία startup η οποία διαρκώς μεγαλώνει και το να έχουμε προβολή σε ένα ευρύ κοινό για να μάθει περισσότερος κόσμος την δραστηριότητα μας, μόνο κέρδος μπορεί να αποτελέσει για την εταιρεία. Όπου και όποτε έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά μας δηλώνουμε παρόν».

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ η Phee αναμένεται να παρουσιάσει «b2b» προτάσεις για τη HO.RE.CA., αλλά και νέα εταιρικά δώρα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν τα γυαλιά ηλίου, τα σουβέρ, όπως επίσης τα κουτιά αλλά και τα έπιπλα που είναι φτιαγμένα από φύκια. Ο κ. Τσομπανίδης τονίζει πως η πρόσφατη είσοδος στη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, ενώ ανοδικά κινούνται οι αγορές του Βελγίου της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις για το άνοιγμα νέων αγορών, ενώ μέσα από το e-Shop κατάστημα τα προϊόντα της Phee ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την παρουσίαση των καινοτόμων ιδεών και των προϊόντων των startups, το μεγαλύτερο όφελος για τους νέους επιχειρηματίες θα είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με διακεκριμένους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους φορέων υποστήριξης του οικοσυστήματος.

Διαβάστε ακόμη:

Η «Ψηφιακή Ελλάδα» με περισσότερες από 100 startups στη ΔΕΘ

83η ΔΕΘ: Στην τελική ευθεία για τη μεγαλύτερη έκθεση των τελευταίων 20 ετών