Δικαστικές περιπέτειες για την Amazon – Tην κατηγορούν για χειραγώγηση των τιμών στα βιβλία που πουλάει

Δικαστικές περιπέτειες για την Amazon – Tην κατηγορούν για χειραγώγηση των τιμών στα βιβλία που πουλάει
epa03387042 Amazon CEO Jeff Bezos walks on stage at a press conference where he introduced new Kindle products such as the Kindle Paperwhite Wi-Fi + 3G, the Kindle Fire HD and new programs and innovations for the wireless tablets at Santa Monica Airport in Santa Monica, California, USA, 06 September 2012. EPA/MICHAEL NELSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Chris Morris

Η Amazon είναι αντιμέτωπη με δικαστικές ενέργειες που αφορούν την επιρροή της στον κόσμο του βιβλίου. Μια νέα ομαδική αγωγή, η οποία κατατέθηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατηγορεί τον γίγαντα της διαδικτυακής λιανικής για συμπαιγνία για τον καθορισμό τιμών στα έντυπα βιβλία.

Συγκεκριμένα, η δικηγορική εταιρεία Hagens Berman ισχυρίζεται ότι η Amazon συνάπτει συμβόλαια με τους πέντε μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, με τα οποία απαγορεύεται να πωλούν βιβλία σε άλλους λιανοπωλητές για λιγότερο απ’ αυτό που χρεώνουν στην Amazon.

Η Amazon δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο σχετικά με την αγωγή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εννέα χρόνια αφότου η Apple και οι πέντε σημαντικοί εκδότες διευθέτησαν τις κατηγορίες ότι είχαν συνεργαστεί για να αυξήσουν την τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς ήταν δυσαρεστημένοι με τη δομή των τιμών της Amazon για τα e-books.

Η νέα αγωγή υποβάλλεται για λογαριασμό ενός ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου του Σικάγο, αλλά επιδιώκει να συμπεριλάβει οποιονδήποτε πωλητή βιβλίων έχει αγοράσει έργα από τους εκδότες Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House και Simon & Schuster από τον Μάρτιο του 2017 και μετά.

«Η Amazon και οι Big Five συγκρατούν τον ανταγωνισμό στην πώληση έντυπων βιβλίων μέσω πολύ περιοριστικών ρητρών προνομιακής μεταχείρισης στις συμφωνίες διανομής τους», αναφέρει η αγωγή. «Αυτές οι περιοριστικές προς τον ανταγωνισμό διατάξεις διασφαλίζουν ότι κανένας αντίπαλος πωλητής βιβλίων δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ή να ανταγωνιστεί με άλλο τρόπο την Amazon σχετικά με την τιμή ή τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στην πώληση των έντυπων βιβλίων».

Επιπλέον, «θα αύξανε τη διανομή βιβλίων των Big Five και επομένως θα ήταν προς το οικονομικό τους συμφέρον να επιτρέψουν στους ανταγωνιστές (σ.σ.: έναντι της Amazon) βιβλιοπώλες να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς προσφέροντάς τους χαμηλότερες τιμές χονδρικής», συνεχίζει το κείμενο της αγωγής. «Αλλά τα συμβόλαια της Amazon με τους εκδότες καλύπτουν πρακτικά όλα τα πιθανά κανάλια που μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ένας ανταγωνιστής πωλητής βιβλίων για να διαφοροποιηθεί από την Amazon».