Δικαστήριο υποχρεώνει τη Shell να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45%

Δικαστήριο υποχρεώνει τη Shell να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45%
2021-05-26 16:11:58 THE HAGUE - Lawyer Roger Cox and Donald Pols, director of Milieudefensie, leave the court with the verdict in hand after the verdict has ended. The court ruled in the climate case against Royal Dutch Shell. Environmental organizations and private individuals believe that Shell is doing too little to reduce CO2 emissions and prevent serious climate damage. ANP REMKO DE WAAL (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Η απόφαση αυτή δημιουργεί παγκόσμιο δικαστικό δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι τα τέλη του 2030, αποφάνθηκε σήμερα ένα ολλανδικό δικαστήριο.

Η απόφαση, στην υπόθεση με τον τίτλο «Ο λαός κατά της Shell», μπορεί να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για όλον τον κόσμο, καθώς πολλαπλασιάζονται παρόμοιες προσφυγές εναντίον μεγάλων εταιρειών.

«Το δικαστήριο διατάζει τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τώρα μέχρι τα τέλη του 2030 κατά 45% σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2019», ανακοίνωσε η δικαστής Λαρίσα Άλγουιν στο δικαστήριο της Χάγης.

Μέχρι σήμερα στόχος της Shell ήταν να μειώσει την εκπομπή καυσαερίων κατά τουλάχιστον 6% μέχρι το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030, κατά 45% μέχρι το 2035 και κατά 100% μέχρι το 2050 – σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2016.

Την προσφυγή είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 επτά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Milieudefensie, το ολλανδικό παράρτημα των «Φίλων της Γης». Περισσότεροι από 17.000 Ολλανδοί πολίτες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής με το σκεπτικό ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η Milieudefensie κατηγορούσε τη Shell ότι δεν κάνει αρκετά για να εναρμονιστεί μα τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η εταιρεία από την πλευρά της διαβεβαίωνε ότι ήδη λαμβάνει σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική υπόθεση εναντίον της Shell είναι μοναδική επειδή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η δικαιοσύνη καλείται να διατάξει μια εταιρεία να εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα τροποποιώντας την πολιτική της», είχε δηλώσει πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση.