Το δίλημμα – φωτιά Βενιζέλου για τις ευρωεκλογές

Το δίλημμα – φωτιά Βενιζέλου για τις ευρωεκλογές

Γιατί θέτει θέμα συμμετοχής στην κυβέρνηση αν αποδοκιμαστεί η Ελιά. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων αλλά και των εσωτερικών πιέσεων στο κόμμα του, θέτει το δικό του δίλημμα προς το εκλογικό σώμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν η Ελιά δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας την Κυριακή στο Mega, ανέφερε «είναι δυνατόν να μετέχουμε σε μία προσπάθεια αν δεν θέλει ο λαός;», ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τσόντα ούτε ούρα. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του λαού, δεν μπορούμε να αναλάβουμε βάρη που δεν μας αναλογούν».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «δείχνουν» την Ελιά στο 4% – 5%, και όταν ρωτήθηκε αν θα κλονισθεί η κυβερνητική σταθερότητα εφόσον δεν ενισχυθεί η Ελιά στις εκλογές έθεσε θέμα αξιοπρέπειας.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: «Εμείς τι είμαστε; Είμαστε αντιδημοκράτες και αναίσθητοι; Είναι δυνατόν να μετέχουμε σε μια προσπάθεια αν δεν θέλει ο λαός;»

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν – σύμφωνα με «Τα Νέα» πως αυτό θα είναι το κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το κατά πόσο θα μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση εάν αποδοκιμαστεί από την κοινωνία.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, εάν η εκλογική φθορά του ΠΑΣΟΚ συγκριτικά με της ΝΔ (σε σχέση με τις εκλογές του 2012) είναι δυσανάλογη, τότε το κόμμα δεν μπορεί να κρατηθεί στην κυβέρνηση.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος συνεχίζει να τονίζει ότι οι εκλογές θα διαψεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ . «Το βράδυ των εκλογών θα υπάρχει η απόλυτη διάψευση της στρατηγικής εφόδου. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Μέσα σε όλα αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου στις 15:30 σήμερα με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε “τσόντα” ούτε ουρά»