Δημοσιονομικό κενό άνω των 5 δισ. για το 2015-2016 «βλέπει» το ΔΝΤ

Δημοσιονομικό κενό άνω των 5 δισ. για το 2015-2016 «βλέπει» το ΔΝΤ

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για καθυστέρηση των δόσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 «βλέπει» σύμφωνα με το Βήμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία καταρτίζεται από τον επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο απέχουν αρκετά από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, που παραδέχεται (στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) κενό 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,93 δισ. ευρώ για το 2016.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στην έκθεση του Ταμείου δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικό κενό για το 2014 ενώ, παρότι διαπιστώνει κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, δεν ζητεί μέτρα για την επόμενη χρονιά καθώς περιμένει να επανεκτιμήσει τους αριθμούς στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ημερομηνίας της συνεδρίασης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το Βήμα κάνει λόγο για έντονο παρασκήνιο, ενώ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αρχική ημερομηνία ήταν η 16η Μαΐου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν κατέληξαν στην Αθήνα σε τελική συμφωνία για κάποιες λεπτομέρειες-προαπαιτούμενα του κειμένου και έτσι η αποστολή του τελικού υπογεγραμμένου εγγράφου στην Ουάσιγκτον δεν έγινε εγκαίρως. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΔΝΤ το κείμενο πρέπει να αποστέλλεται στο Συμβούλιο δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση.

Η πιο πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης, αν χαθεί και η 23η Μαΐου, είναι πλέον η Παρασκευή 30 Μαΐου (εκτός νέου απροόπτου), αναφέρει το Βήμα.

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε ακόμη: Νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «βλέπει» το ΔΝΤ