Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 13,9% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%. Ωστόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού είχαν κόστος για την κυβέρνηση, καθώς η ΝΔ έχει χάσει έδαφος, αφού η διαφορά, αν και παραμένει διψήφια, είναι μειωμένη κατά 2,1% σε σχέση με την έρευνα της Opinion Poll τον Ιούλιο.

Σε διψήφιο νούμερο βρίσκεται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Opinion Poll για την εφημερίδα Political.

Η προηγούμενη περίοδος είχε κόστος για την Κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll. Η Ν.Δ έχει απώλειες της τάξης του 2.1% στην πρόθεση ψήφου συγκριτικά με την έρευνα Ιουλίου, κάτι που σε συνδυασμό με την αδυναμία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πείσει και να εισπράξει οφέλη όπως και όλων των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, επιφέρει μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου από 16.5% τον Ιούλιο σε 13.9% τώρα. Τα αποτελέσματα επαληθεύουν σε κάθε περίπτωση το ισχυρό προβάδισμα και την ευρεία αποδοχή του Πρωθυπουργού, στέλνουν όμως ταυτόχρονα και μηνύματα, σημειώνει η εταιρεία.

Ορισμένες βασικές πολιτικές παρατηρήσεις:

Η αποδοχή του συνολικού έργου της Κυβέρνησης παρουσιάζει πτώση πέντε μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο (από 48.4% σε 43.4%) , αλλά ταυτόχρονα η αντιπολιτευτική τακτική όλων των κομμάτων αποδοκιμάζεται, αφού κανένα δεν συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής πάνω από το 11.8% που συγκεντρώνει το Κ.Κ.Ε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επιδοκιμάζεται από το 11% και του ΚΙΝΑΛ από το 9.4%.

Αυτή η συγκριτική μεγάλη επικράτηση της Ν.Δ φαίνεται και σε δύο κορυφαία θέματα. Στο θέμα των πυρκαγιών το 48% δηλώνει πως η Κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε καλύτερο, με το 79% να επικροτεί την τακτική των εκκενώσεων και ταυτόχρονα με κριτική διάθεση το 75.3% να απαντά ότι ο Κρατικός Μηχανισμός θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα την κατάσταση και μόλις το 25.4% να θεωρεί ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στη πρόληψη και καταστολή. Την ίδια στιγμή όμως μόνο το 19% θεωρεί σωστή την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (47.4% όσων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ) και το 17% κρίνει ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχε καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών (43.3% του ΣΥΡΙΖΑ).

Για την πανδημία το 48% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση (-1.4% σε σχέση με τον Ιούλιο). Την ίδια στιγμή ικανοποιημένο από την στάση για το θέμα της αντιπολίτευσης εμφανίζεται μόνο το 15.8%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 19.9% θεωρεί ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

Ενώ αιχμή της Αντιπολίτευσης είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στην προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος , το 70.1% δηλώνει ικανοποιημένο από την οργάνωση και τους ρυθμούς εμβολιασμού. Ενώ γίνεται ολόκληρη συζήτηση για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους νοσοκομειακούς ή και για την επέκτασή της σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και συναντά την αντίδραση κομμάτων της Αντιπολίτευσης, το 62% δηλώνει υπέρ της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε νοσοκομειακούς και το 59.7% είναι υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος φαίνεται να έχουν επιφέρει φθορές στη δημοφιλία του Πρωθυπουργού και την αποδοχή του ως Πρωθυπουργού. Στην δημοφιλία παρουσιάζει πτώση έξι μονάδων σε σχέση με τον Μάιο, διατηρώντας όμως υψηλό ποσοστό της τάξης του 52.8%, την μακράν δηλαδή μεγαλύτερη δημοφιλία από όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ενώ είναι ο μόνος που εμφανίζει θετικό ισοζύγιο θετικών- αρνητικών απόψεων. Την ίδια στιγμή όμως απώλειες εμφανίζουν και ο Α.Τσίπρας κατά τρεις μονάδες, η Φ. Γεννηματά κατά 6.9% και ο κ. Κ. Βελόπουλος κατά 3.2%. Αύξηση της δημοφιλίας εμφανίζουν οι κ. Δ.Κουτσούμπας κατά δύο μονάδες και ο Γ. Βαρουφάκης κατά 1.9%. Έτσι οι δημοφιλίες των Πολιτικών Αρχηγών της Αντιπολίτευσης για τους Α. Τσίπρα, Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπα, Κ.Βελόπουλο και Γ. Βαρουφάκη διαμορφώνονται αντίστοιχα : 25.%, 24.7%, 27.5%. , 12.5% και 19.6%.

Επίσης ενώ στην ικανοποίηση από το έργο και τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού υπάρχει μια μείωση κατά 4.2%, συνεχίζει να συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό της τάξης του 52.8%( 57% τον Ιούλιο) και στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός έχει ένα μεγάλο προβάδισμα απέναντι στον Α. Τσίπρα με 45.6% (-1.7% από τον Ιούλιο) έναντι 19.7%, με τον κανένα να διατηρεί τη δεύτερη θέση με 30.6%.