Δυο χρόνια VentureFriends: 15 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε 21 startups

Δυο χρόνια VentureFriends: 15 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε 21 startups

Το VentureFriends γιορτάζει το δεύτερο χρόνο παρουσίας του στο ελληνικό οικοσύστημα και κάνει μια αναδρομή στο χρόνο που πέρασε.

Το VentureFriends γιορτάζει το δεύτερο χρόνο παρουσίας του στο ελληνικό οικοσύστημα και κάνει μια αναδρομή στο χρόνο που πέρασε.
Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία επενδύσεις συνολικά 15 εκατομμυρίων ευρώ σε 21 startups σε τομείς e-marketplaces, on-demand Τech,  SaaS, Health- και AdTech, η ομάδα έχει πλέον βασικό στόχο να βοηθήσει τις startups αυτές να αναπτυχθούν δυναμικά και να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία σε νέες αγορές. Από τις 21 startup εταιρείες οι 14 έχουν πελάτες στο εξωτερικό, ενώ οι 16 διατηρούν φυσική παρουσία στην Ελλάδα.
Οι συνολικές επενδύσεις στις εταιρείες του portfolio, μαζί με την υποστήριξη και των υπολοίπων επενδυτών ανέρχονται στα 34 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά την οικονομική τους ανάπτυξη, είναι αξιοσημείωτο ότι 11 από τις εταιρείες αυτές έχουν ήδη ξεπεράσει το κατώφλι του μισού εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσιο ρυθμό εσόδων, ενώ 7 από αυτές μεγαλώνουν ακόμα πιο επιθετικά και ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο ευρώ. Στο infographic που δημοσίευσαν οι VentureFriends μπορούμε να δούμε ότι ενώ αρχικά τα έσοδα αυτά δημιουργούνταν κατά συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα, πλέον, δύο χρόνια μετά, η ισορροπία έχει αλλάξει και το 75% είναι από συναλλαγές εκτός συνόρων.
Μερικά παραδείγματα πρόσφατων επιτυχιών σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο, είναι η εταιρεία Blueground που πλέον μετράει περισσότερα από 750 ακίνητα σε 4 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Νέα Υόρκη, η Welcome που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στην Ασία με πρώτο προορισμό το Χονγκ Κονγκ, οι Blendo και Flashchat που επιλέχθηκαν ανάμεσα  σε εκατοντάδες άλλες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Blackbox connect στην καρδιά του Silicon Valley και το e-table που ολοκλήρωσε με επιτυχία στην Αθήνα το DineAthens #3 σε συνεργασία με την Alpha Bank με περισσότερες από 20,000 κρατήσεις σε 13 ημέρες. Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν και αυτό δείχνει ότι με την κατάλληλη υποστήριξη, οι Έλληνες startupers μπορούν και καταφέρνουν να φτάσουν ψηλά.
Μέσα από την ανάπτυξη αυτή δημιουργήθηκαν στα 2 χρόνια 339 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 139 στην Ελλάδα. Επιπλέον, 17 θέσεις σε τομείς όπως business, tech και marketing είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.
To VentureFriends επενδύει σε εταιρείες από το Seed stage, όταν δηλαδή έχουν δημιουργήσει το προϊόν και έχουν τα πρώτα τους έσοδα, απευθύνονται σε μεγάλες παγκόσμιες αγορές και υποστηρίζονται από δυνατή ομάδα. Μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μέσω του site, με email, να κλείσει ένα slot στα μηνιαία office hours για συμβουλές ακόμη κι αν δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή για επένδυση και φυσικά στα events του οικοσυστήματος.