Δύο ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Δύο ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά του κορωνοϊού
(Ξένη Δημοσίευση) Κλίνες ΜΕΘ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19 στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για το Ιατρικό Περιστερίου και την κλινική ΛΗΤΩ, όπου θα νοσηλεύονται περιστατικά κορωνοϊού από την Πέμπτη.

Η δήλωση του υπουργού Υγείας:

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει COVID περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει COVID περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Στο «βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής

Σημειώνεται ότι στο «βαθύ κόκκινο», όσον αφορά την πίεση από περιστατικά COVID-19, παραμένουν τα νοσοκομεία της Αττικής.

Χθες, το ποσοστό πληρότητας των περίπου 350 κλινών εντατικής COVID στην Αττική ξεπερνούσε το 90% (66,5% στην επικράτεια). Στις απλές κλίνες COVID η πληρότητα στο λεκανοπέδιο ήταν 82%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο ότι τις τελευταίες 4-5 ημέρες οι κλίνες είχαν αυξηθεί κατά 300 (προσεγγίζουν πλέον τις 2.500). Στην επικράτεια το ποσοστό πληρότητας των απλών κλινών COVID είναι στο 50%.

Καταγραφή διαθέσιμων κλινών

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εστάλη από το γραφείο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, έγγραφο με το οποίο ζητείτο από τις ιδιωτικές κλινικές να αναφέρουν πόσες κλίνες- απλής νοσηλείας, εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας- διαθέτουν συνολικά, πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες είναι «κλειστές», πόσες είναι καλυμμένες και πόσες κενές.

Όπως αναφερόταν στο έγγραφο, το αίτημα απευθυνόταν «λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση της COVID-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας». Με την κίνηση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να καταγράψει πόσες κλίνες μπορεί να αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο και εφόσον παραστεί ανάγκη.