Το διπλό δίλημμα της ΙΒΜ

Το διπλό δίλημμα της ΙΒΜ
Photo: REUTERS

Η Τζίνι Ρομέτι καλείται να δώσει απαντήσεις για τη μείωση των εσόδων και το στόχο για τα κέρδη ανά μετοχή.

του Κέβιν Κέλεχερ

Κλείνουν δύο χρόνια θητείας της Τζίνι Ρομέτι στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διπλό δίλημμα: τα έσοδα μειώνονται ενώ η εταιρεία έχει πρόβλημα να πιάσει το στόχο για τα κέρδη ανά μετοχή.

Η μετοχή της ΙΒΜ έχει πέσει 13% σε σχέση με πέρυσι ενώ ο δείκτης S&P έχει ανέβει 19% την ίδια περίοδο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΙΒΜ είχε καλύτερα αποτελέσματα από το δείκτη, με άνοδο 126% σε σχέση με 97% του δείκτη.

Η ΙΒΜ έχει υποσχεθεί στους επενδυτές κέρδη 20 δολαρίων ανά μετοχή μέχρι το 2015. Εντυπωσιακός στόχος ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2002 τα κέρδη ανά μετοχή ήταν μόλις 1,81 δολάρια.  Η ΙΒΜ είχε στο παρελθόν θέσει στόχο τα 10 δολάρια ανά μετοχή μέχρι το 2010 και έπιασε το στόχο αυτό ένα χρόνο νωρίτερα.

Όμως αυτή τη φορά πολλοί αναρωτιούνται πως θα το καταφέρει η εταιρεία. Στην επιστολή προς τους μετόχους κατά την ετήσια ανακοίνωση αποτελεσμάτων η Ρομέτι ανέφερε ότι «η απόδοση της εταιρείας δεν έχει ανέλθει στο επίπεδο των προσδοκιών» καθώς τα έσοδα και τα λειτουργικά έσοδα σημείωσαν μείωση το 2013. Όμως η ΙΒΜ είναι αποφασισμένη να πιάσει τα 20 δολάρια κέρδος ανά μετοχή.

Τα έσοδα της ΙΒΜ προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τμημάτων, από λογισμικό μέχρι ηλεκτρονικό εξοπλισμό και συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες. Τα τελευταία δύο χρόνια το λογισμικό είναι το μόνο τμήμα που έχει συνεχή ανάπτυξη. Το μεγαλύτερο τμήμα της, το παγκόσμιο τμήμα υπηρεσιών ΙΤ, παρουσίασε μείωση 4,3% πέρυσι. Η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από τους διακομιστές και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό: 18% σε σχέση με πέρυσι και 8% το 2012.

Η ΙΒΜ έχει ανακοινώσει απολύσεις 13.000 ατόμων σε σύνολο 431.000 ως μέρος ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που έχει στόχο να βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει το στόχο των 20 δολαρίων κέρδος ανά μετοχή μέχρι το 2015.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν αναφορές ότι η ΙΒΜ θα μείωνε κατά ένα τέταρτο τις θέσεις εργασίας στο τμήμα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πέραν των 7.500 θέσεων που επηρεάστηκαν από την πώληση του τμήματος διακομιστών στη Lenovo.

Ενώ η ΙΒΜ προσπαθεί να συμμαζέψει το τμήμα εξοπλισμού, η Ρομέτι ανακοινώνει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη: cloud, big data, εφαρμογές για κινητά και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson. Το πρόγραμμα Smarter Planet, σε συνδυασμό με την τεχνολογία cloud και αναλύσεων, παρουσίασε αύξηση 20% πέρυσι. Τα έσοδα από υπηρεσίες cloud αυξήθηκαν κατά 69%.

Αυτή η είσοδος σε νέους χώρους θυμίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας πριν δέκα χρόνια. Η διαφορά τώρα είναι ότι οι τομείς στους οποίους επεκτείνει τη δραστηριότητά της η εταιρεία -όπως οι υπηρεσίες cloud- μπορεί να πλήξουν άλλους υφιστάμενους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ήδη.

Συνθέτοντας τα κομμάτια του παζλ, θα είναι κατανοητό αν η ΙΒΜ δεν πιάσει το στόχο των 20 δολαρίων κέρδος ανά μετοχή μέχρι το 2015. Ένα από τα ισχυρά χαρτιά της είναι η επαναγορά μετοχών που μείωσε τις μετοχές σε κυκλοφορία από τα 2,3 δισεκατομμύρια στο 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία 20 χρόνια. Τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που προσέθεσε η εταιρεία στο οπλοστάσιό της μέσω της επαναγοράς σίγουρα θα βοηθήσουν να βελτιωθούν τα κέρδη ανά μετοχή μειώνοντας τον παρονομαστή.

Διαβάστε ακόμη:

 Τι κρύβεται πίσω από την εξαγορά των servers της ΙΒΜ από τη Lenovo;

Η ΙΒΜ αποκαλύπτει τα σχέδιά της για τον υπερυπολογιστή Γουάτσον

Ανοίγει ο δρόμος για «επανάσταση» στις ασύρματες τεχνολογίες