Γιατί το 2016 θα είναι το θερμότερο έτος της ιστορίας

Γιατί το 2016 θα είναι το θερμότερο έτος της ιστορίας
Photo:

Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος.

Τα κακά νέα σχετικά με τις θερμοκρασίες στον πλανήτη μας συνεχίζουν να έρχονται και οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες.

Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 137 ετών, όταν και άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις, σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Και με αυτόν συμπληρώνεται μια συνεχής περίοδος 11 μηνών, στους οποίους σημειώνονται μέσες θερμοκρασίες – ρεκόρ.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το μέσο επίπεδο θερμοκρασίας που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο ξεπερνά τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα. Και όπως σημειώνει ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, η θερμοκρασία θα ανέβει περαιτέρω φέτος και θα σημειώσει νέο ρεκόρ έτους.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εκθέσεων που παρατηρούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας παραγόντων που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τον Μάρτιο, μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων – στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Δρ. Τζέιμς Χάνσεν, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη σχετικά με την κλιματική αλλαγή – δημοσιοποίησε μια έκθεση που προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη ίσως εμφανιστούν ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Και τον περασμένο Ιανουάριο, το Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικής Επίδρασης του Πότσνταμ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «είναι σχεδόν βέβαιο» ότι η τωρινή αλληλουχία υψηλότατων θερμοκρασιών οφείλεται στις εκπομπές αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.