Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό (LIVE)

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό (LIVE)

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ολοκληρώθηκε στη Βουή η συζήτηση επί του σχεδίου του προϋπολογισμού. Σε εξέλιξη είναι η καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία. 

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2015.

Σε εξέλιξη είναι η καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία.

Σαμαράς: Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί ΠτΔ
«Απόψε ο αλαζονικός Τσίπρας μας απαγόρευσε το δικαίωμα γνώμης και την λέξη συνείδηση», τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως οι βουλευτές δεν θα δεχτούν να εκβιάζεται η ελεύθερη γνώμη τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αρχίζει μια νέα φάση για την Ελλάδα και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι συνεχώς «πέφτει έξω» στις εκτιμήσεις του για τους προϋπολογισμούς.

Στον τρίτο χρόνο της κυβέρνησης το έλλειμμα μηδενίζεται. Η τρόικα μας ζήτησε να πάρουμε οριζόντια συσταλτικά μέτρα. Τους απαντήσουμε ότι δεν μπορούμε να τα λάβουμε. Δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι αν χρειαστεί στα μέσα της χρονιάς να λάβουμε μέτρα θα το κάνουμε όπως είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις μας, αλλά δεν θα χρειαστούν, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι. Η Ελλάδα θα βγει από την εποχή των μνημονίων σύντομα.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης: «Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί ΠτΔ. Η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη για τον τόπο και άρα χειρότερη για εσάς. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα κ. Τσίπρα. Δεν είστε επαναστάτης αλλά το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων».

«Είτε θα βγάλουμε τώρα ΠτΔ για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα είτε ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα για την ομιλία του πρωθυπουργού εδώ

Τσίπρας: «Όχι στον προϋπολογισμό σημαίνει όχι στον ΠτΔ»
Ψήφος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης και ψήφος για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Αυτή είναι η θέση που πρόβαλε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε με ποια λογική ένας βουλευτής που δεν θα ψηφίσει απόψε τον προϋπολογισμό, θα πει αύριο «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αν η στάση του δεν είναι προϊόν μεθοδεύσεων. Με το σκεπτικό αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως αν απόψε, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε αύριο πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές.

Διαβάστε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα εδώ

Βενιζέλος: O λαός έχει να επιλέξει σταθερότητα ή απόλυτη αβεβαιότητα
«Ο λαός ξέρει πως έχει μπροστά του ένα δίλημμα: Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε προτείνει, διαπραγματευόμαστε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας, ή την απόλυτη αβεβαιότητα και το άγνωστο» ανέφερε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κος Βενιζέλος στην ομιλία του, εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πανικοβληθεί από το γεγονός ότι χάνει το μνημόνιο και την τρόικα και προσπαθεί να παραμείνουμε».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην προεδρική εκλογή και την αντιπαράθεση για τα περί «αποστασιών» βουλευτών, ο κος Βενιζέλος ανέφερε πως «είναι πολιτικός εκβιασμός και εκχυδαϊσμός του δημοσίου βίου, το να λες πως η ελεύθερη κατά το Σύνταγμα συνείδηση του βουλευτή, είναι αποστασία».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Καμμένος: Εικονική πραγματικότητα ο προϋπολογισμός
«Αλλάζει με email της τρόικας, δεν οδηγεί πουθενά, πρόκειται να οδηγήσει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ανεργία, σε μεγαλύτερη ύφεση, σε δυστυχία στον τόπο» ανέφερε.

Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «τακτική τιμωρίας» από την πλευρά των δανειστών, που οδηγεί τη χώρα σε πλήρη καταστροφή.

«Μας συνθλίβουν με αυτό τον προϋπολογισμό» τόνισε και σημείωσε ότι στην ουσία αυτό που συζητείται στη Βουλή είναι η παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης.

«Αντί να γίνεται συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, συζητάμε τα «μαξιλάρια» για να μεγαλώσει ο βίος της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς το 1993 με την αποστασία προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Το 2014 προσπαθεί να ανατρέψει την αντιπολίτευση» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Γκίκας Χαρδούβελης: Κλειδί για την ανάπτυξη οι επενδύσεις

O υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμόαναφέρθηκε στο τι έχει πετύχει μέχρι τώρα η ελληνική οικονομία. Τόνισε πως η χώρα έχει αναδειχθεί σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δείτε την ομιλία του ΕΔΩ

Φώτης Κουβέλης: Οι εκλογές δεν είναι κάτι κακό

«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης έδωσε έμφαση σε μία εθνική συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, χαρακτηρίζοντας την αδήριτη ανάγκη.

«Οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Δεν είναι οι εκλογές το κακό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το χρέος και οι εθνικές μας υποθέσεις, αδήριτη ανάγκη και επιβεβλημένη πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Παπαρήγα: Δεν ψηφίζουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κόμμα της ξεκαθάρισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα τόνισε ότι το κόμμα της ούτε φοβάται ούτε απεύχεται τις εκλογές και πρόσθεσε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική και τίποτα παραπάνω.