ΔΝΤ: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν – Οι 3 απειλές
- 28/05/2026, 12:48
- SHARE
Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέβαλε τις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε πλήρη αξιολόγηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω της έκθεσης FSAP, με τα αποτελέσματα να εμφανίζονται εντυπωσιακά θετικά στο επίπεδο της αντοχής.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που ελέγχουν περίπου το 92,7% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού, υποβλήθηκαν σε δύο ιδιαίτερα αυστηρά σενάρια για την περίοδο 2026-2028: ένα βαθιάς ύφεσης και ένα γεωπολιτικής κρίσης με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.
Στο σενάριο ύφεσης, η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται με σωρευτική πτώση ΑΕΠ 8,4% και ανεργία έως 15,5%, ενώ στο γεωπολιτικό σενάριο εξετάζεται κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή με σοβαρές ενεργειακές και εφοδιαστικές αναταράξεις. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες διατήρησαν σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι ο δείκτης CET1 θα υποχωρούσε μόλις κατά 1,4% στο σενάριο ύφεσης και κατά 0,7% στο γεωπολιτικό σενάριο, ενώ η ρευστότητα του συστήματος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ισχυρή, με τους δείκτες LCR και NSFR να κινούνται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι τρεις μεγάλες «βόμβες»
Παρά τη θετική συνολική εικόνα, η έκθεση του Ταμείου αφιερώνει ιδιαίτερα αυστηρό τόνο σε τρία σημεία που θεωρεί ότι εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρές πηγές κινδύνου.
Το πρώτο αφορά τις Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις (DTCs), που εξακολουθούν να αποτελούν τεράστιο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών. Το ποσό των DTCs έφτανε στα τέλη του 2025 τα 11,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 43,4% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι αυτή η εξάρτηση υπερεκτιμά την πραγματική ποιότητα των κεφαλαίων και ζητά ταχύτερη απομείωσή τους ακόμη και μέσω νομοθετικής παρέμβασης.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη μεγάλη συγκέντρωση εταιρικών δανείων σε λίγους μεγάλους ομίλους. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ακολουθούν σχεδόν πανομοιότυπες στρατηγικές χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι δέκα μεγαλύτερες κοινές εταιρικές εκθέσεις να αντιστοιχούν αθροιστικά στο 121,6% του συνολικού κεφαλαίου Tier 1 του συστήματος. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ένα ισχυρό σοκ σε τομείς όπως η ενέργεια ή η μεταποίηση θα μπορούσε να δημιουργήσει αλυσιδωτές πιέσεις σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
Σκληρή κριτική στους servicers
Το πιο αυστηρό κομμάτι της έκθεσης αφορά τους servicers και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Παρότι οι τράπεζες έχουν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους, το ιδιωτικό χρέος παραμένει στην οικονομία μέσω ενός τεράστιου όγκου NPLs ύψους 72,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 31% του ελληνικού ΑΕΠ. Πρόκειται για 2,9 εκατομμύρια δάνεια που αφορούν περίπου 2,4 εκατομμύρια δανειολήπτες.
Το ΔΝΤ κατηγορεί ουσιαστικά τους servicers ότι καθυστερούν σημαντικά τόσο στις αναδιαρθρώσεις όσο και στις ρευστοποιήσεις, σημειώνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές που τους ελέγχουν υποεπενδύουν σε προσωπικό και τεχνολογικά συστήματα λόγω χαμηλών κινήτρων και πιεσμένων αποδόσεων.
Το Ταμείο προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί διπλό κίνδυνο: αφενός κρατά εκατομμύρια πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης και αφετέρου μπορεί να εξελιχθεί σε δημοσιονομική απειλή μέσω του προγράμματος «Ηρακλής». Εάν οι ανακτήσεις συνεχίσουν να κινούνται αργά, ενδέχεται να ενεργοποιηθούν κρατικές εγγυήσεις ύψους 16,8 δισ. ευρώ, μεταφέροντας τελικά το κόστος στο Δημόσιο και στους φορολογούμενους.
Το μήνυμα της έκθεσης είναι σαφές: οι ελληνικές τράπεζες δεν θυμίζουν πλέον το σύστημα της κρίσης χρέους, όμως το επόμενο στοίχημα δεν είναι απλώς η ανθεκτικότητα, αλλά η ποιότητα κεφαλαίων, η διαφοροποίηση του ρίσκου και η αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- ΔΝΤ για Ελλάδα: Στήριξη από επενδύσεις, αλλά «αγκάθια» το στεγαστικό και η ενέργεια – Ανάπτυξη 1,8%
- Οι bullish προβλέψεις επιστρέφουν στη Wall Street
- Jefferies: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και με περιθώρια ανόδου
- «Μεγάλος αδελφός» για επιδόματα και ενισχύσεις: Έρχεται το νέο Εθνικό Μητρώο Παροχών