ΔΝΤ: Ναι στην πρόταση της Ελλάδας για συγχώνευση δόσεων

ΔΝΤ: Ναι στην πρόταση της Ελλάδας για συγχώνευση δόσεων

H Ελλάδα μέσω της ΤτΕ ζήτησε οι τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου να γίνουν "πακέτο" σε μια.

Πράσινο φως στο αίτημα της ΤτΕ προς το ΔΝΤ για ενοποίηση των ελληνικών δόσεων του Ιουνίου, έδωσε το Ταμείο.

Νωρίτερα υπεβλήθη το σχετικό αίτημα για την αποπληρωμή μέχρι τις 30 Ιουνίου του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο. Πρόκειται για τις 4 συνολικά δόσεις που πρέπει να αποπληρωθούν ύψους 1,5 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, η πρώτη εκ των οποίων έπρεπε να καταβληθεί αύριο.

Όπως αναφέρει το στέλεχος του Ταμείου, Τζέρι Ράις: «Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να «πακετάρουν» τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μια, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Με βάση απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι χώρες μέλη μπορούν να ζητήσουν πακετάρισμα πολλαπλών δόσεων που λήγουν σε έναν ημερολογιακό μήνα (οι πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πακετάρισμα). Η απόφαση είχε στόχο να αντιμετωπίσει τη διοικητική δυσκολία της πληρωμής πολλαπλών δόσεων σε μικρή χρονική περίοδο».

Όπως μετέδωσε στο MEGA o Μιχάλης Ιγνατίου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται ενοχλημένη από το ελληνικό αίτημα, παρά την έγκριση του από το Ταμείο, καθώς νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου δήλωνε σίγουρη για την καταβολή της πρώτης δόσης αύριο…από την Ελλάδα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού το πρωί σε ξένους δημοσιογράφους.